Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Diabetespatiënten baat bij extra medicijnen

Bij patiënten met diabetes type 2 kan de sterfte aan hart- en vaatziekten met ruim 18 procent extra dalen door een strengere behandeling tegen hart- en vaatziekten.

 

Het gebruik van een combinatietherapie kan ook het optreden van niet-fatale hart- en vaatziekten en nieraandoeningen sterk verminderen. Het gebruik van deze therapie bij de helft van alle diabetespatiënten zou in vijf jaar tijd wereldwijd meer dan een miljoen levens kunnen besparen.

Dit blijkt uit het internationale ADVANCE-onderzoek waaraan het UMC Utrecht een grote bijdrage leverde. De resultaten zijn op 2 september online in het tijdschrift The Lancet gepubliceerd.

Grootste klinische studie

Aan het ADVANCE-onderzoek hebben 11.140 patiënten deelgenomen met diabetes type 2 (‘ouderdomsdiabetes’), ze werden ruim 5 jaar gevolgd in meer dan 20 landen. 630 Nederlandse patiënten deden mee aan het onderzoek. Het is de grootste klinische studie met type 2 diabetes patiënten ooit uitgevoerd. Het doel van dit onderzoek was te onderzoeken of nog strengere behandeling van de bloeddruk de sterfte aan hart- en vaatziekten verder kan verlagen.

Nieuwe gevallen

Wereldwijd zijn er op dit moment 246 miljoen mensen met diabetes, dit stijgt waarschijnlijk tot 350 miljoen in 2030. In Nederland zijn er 600.000 mensen met diabetes, 90% hiervan heeft type 2 diabetes. Elk jaar worden meer dan 70.000 nieuwe gevallen van diabetes gemeld.

UMC Utrecht

Lees meer over diabetes op nursing.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.