Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Diabetespleeg kan rijgedrag beïnvloeden

Diabetesverpleegkundigen kunnen een belangrijke rol spelen bij de veiligheid van diabetici in het verkeer. Voorlichting geven over de effecten van hypo’s op de rijvaardigheid moet meer aandacht krijgen.

 

‘Mensen met diabetes veroorzaken relatief weinig ongevallen, maar áls ze brokken maken en dan pas zeggen dat zij de ziekte hebben, kan het bijvoorbeeld zo zijn dat de verzekering niks uitkeert’, zegt Alexander Stork. De promovendus deed onderzoek in het UMC Utrecht naar de relatie tussen diabetes en autorijden .

Verplicht melden

Een te laag glucosegehalte in het bloed heeft geen invloed op het rijgedrag van een diabetespatiënt, blijkt uit testritten in een rijsimulator. Maar volgens Stork moeten mensen met diabetes wel verplicht worden om aan het CBR te melden dat zij de ziekte hebben, om eventuele problemen na ongeval te voorkomen.

Aandacht voor hypo’s
Verpleegkundigen zouden meer aandacht moeten besteden aan de mogelijke risico’s en ook kunnen zij praktische tips geven. ‘Het omgaan met een hypo tijdens het autorijden is een onderwerp dat vaak niet door behandelaars wordt aangesneden. Verpleegkundigen kunnen diabetici erop wijzen dat zij altijd koolhydraten binnen handbereik moeten hebben in de auto, en dat ze direct aan de kant moeten gaan staan als ze een hypo voelen aankomen’, zegt Stork. Daarnaast vindt hij het belangrijk dat verpleegkundigen hun patiënten helpen bij het nemen van juiste beslissingen op dit vlak.

Geen rechtsongelijkheid
Momenteel zijn diabetici alleen verplicht om hun ziekte aan het CBR te melden als zij de aandoening al hebben voor ze hun rijbewijs halen. Krijgt iemand diabetes na het behalen van het rijbewijs, dan hoeft dit niet gemeld te worden. Die rechtsongelijkheid zou Stork graag anders zien.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.