Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Diabetesvoorlichting nieuwe stijl: Conversation Maps

Diabetesvoorlichting geven door te luisteren: het is even wennen. Maar de groepseducatiemethode ‘Conversation Maps’ heeft al veel verpleegkundigen én diabetespatiënten enthousiast gemaakt.
Diabetesvoorlichting nieuwe stijl: Conversation Maps

Conversation Maps is een uit Amerika afkomstige educatiemethode. Door middel van een bordspel, behandelt een groep diabetespatiënten stellingen, vragen en feiten over diabetes. Een diabetesverpleegkundige fungeert als groepsleider. Bij deze methode heeft de verpleegkundige een passievere rol dan gebruikelijk. Gebruikers van de methode zijn enthousiast. Patiënten leren van elkaars verhalen en misvattingen komen aan het licht.

Een uitgebreid artikel over Conversations Maps verschijnt in het novembernummer van het blad Nursing. Deze verschijnt op 6 november 2009.

Onderstaande tips krijg je er alvast gratis bij.

Tips ter voorbereiding op een sessie:
– Lees de avond vóór de Conversation Maps-bijeenkomst de handleiding nog eens door.
– Loop de checklist op pagina 2 van de handleiding langs, om te zien of je alle materialen hebt die nodig zijn.
– Lees de kaarten van het spelthema door.
– Bedenk welke materialen of brochures handig kunnen zijn bij de sessie die je gaat leiden, bijvoorbeeld: insulinepennen, een maaltijd-portiemeter of etiketten van voedingsmiddelen. Alles wat kan helpen visualiseren, is bevorderlijk voor het leerproces.
– Vraag na je inleiding of er al prangende vragen leven: als mensen die voor zich houden, is de kans dat ze nog nieuwe informatie opnemen klein.

Als gespreksleider bij Conversation Maps is het belangrijk dat je goed kunt:
– luisteren;
– samenvatten;
– doorvragen;
– observeren;
– helpen reflecteren.

Ga naar het dossier diabetes op nursing.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.