Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Diabetici hebben baat bij vibrerende zooltjes

Diabetespatiënten vallen minder snel wanneer ze vibrerende zooltjes in hun schoenen dragen. Dit blijkt uit onderzoek van de RuG.
Diabetici hebben baat bij vibrerende zooltjes

Diabetespatiënten krijgen regelmatig als gevolg van hun ziekte een neuropathie waardoor ze zich slechter gaan voelen. Dat leidt tot een slechtere balans en vaak ook tot vallen.

Vibrerende zool
Bewegingswetenschapper Juha Hijmans van de Rijksuniversiteit Groningen onderzocht of door verbetering van de sensibiliteit van de voetzool de balans te beïnvloeden zou zijn. De resultaten tonen aan dat een vibrerende zool de balans inderdaad verbetert. Door een subtiele, niet-voelbare trilling onder de voetzool aan te bieden, kunnen mensen met een neuropathie beter in balans blijven.

Praktische uitvoering
Het zal waarschijnlijk nog wel even duren voor dit soort zooltjes verkrijgbaar zijn: de aansturing van het systeem is vooralsnog te groot en te zwaar om in een schoen mee te dragen. De ‘praktische uitvoering’ van de zooltjes dan ook de volgende stap voor Juha Hijmans.

Promotie
Juha Hijmans promoveert op 13 mei 2009 aan de Rijksuniversiteit in Groningen op zijn onderzoek ‘Orthotic Interventions to Improve Standing Balance in Somatosensory Loss’.

RUG
Door: redactie Nursing

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.