Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Diagnose vasculaire dementie vergt nieuwe criteria

Vasculaire dementie is na de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende vorm van dementie.
Diagnose vasculaire dementie vergt nieuwe criteria

Toch is er over vasculaire dementie weinig bekend. Naar aanleiding van haar promotieonderzoek pleit Salka Staekenborg voor het formuleren van nieuwe criteria voor diagnose van deze ziekte. Staekenborg promoveert op 23 december aan VU medisch centrum op dit onderwerp.

Neurologische afwijkingen
Al heel lang is bekend dat vasculaire dementie gerelateerd is aan beschadiging van de bloedvaten in de hersenen, maar daarnaast spelen ook neurologische afwijkingen een rol. Staekenborg onderzocht de schade aan de bloedvaten in de hersenen rechtstreeks door middel van MRI. Verder onderzocht zij de relatie tussen schade en bloedvaten en neurologische symptomen als geheugenverlies en gedragsverandering. Uit het onderzoek blijkt dat het overgrote deel van de patiënten vooral schade heeft aan kleine bloedvaten.

Schade bloedvaten
Lang is gedacht dat vooral de schade aan de grote bloedvaten het belangrijkste probleem was. Het beoordelen van de schade van bloedvaten in de hersenen door middel van MRI levert een veel directere diagnose op dan het meten van neurologische symptomen.

Eerdere publicaties
Delen uit het onderzoek van Staekenborg zijn eerder gepubliceerd in het internationale wetenschappelijke tijdschrift ‘Stroke’. Staekenborg voerde haar onderzoek uit bij het Alzheimercentrum VUmc.

Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.