Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Diagnostiek en behandeling van kleine brandwonden

Of je nou in ziekenhuis, verpleeghuis of in de thuiszorg werkt, patiënten met kleine brandwonden kun je overal treffen. Door oren, ogen en handen te gebruiken is de diagnostiek voor iedereen eenvoudig te leren, stelt brandwondenarts Fenike Tempelman tijdens het Nursing Event.
Diagnostiek en behandeling van kleine brandwonden

Anamnese
Om een brandwond te beoordelen maak je gebruik van de vijfpuntsanamnese:
1. Waardoor is de brandwond veroorzaakt?
2. Hoeveel? Bij verbranding door een kopje hete koffie, ontstaat een minder diepe brandwond dan bij een ongeval ten gevolge van een pan kokende soep.
3. Hoe heet? Thee die al afgekoeld is, veroorzaakt minder schade dan thee die net gezet is.
4. Hoe lang? Een brandwond is dieper naarmate de contact duur langer is.
5. Welke maatregelen zijn er genomen? Is de wond gekoeld?

Klinisch onderzoek
Vervolgens doe je klinisch onderzoek. Let daarbij op de aanwezigheid van blaren. ‘Blaren en roodheid van de huid onderscheid je door te voelen. Trek handschoenen aan en schuif over de opperhuid. Beweegt deze, dan is het een blaar’, aldus Tempelman. Zijn er blaren, dan is het tenminste een tweedegraads verbranding. Test ook de capillaire refill van een brandwond door de huid vier seconden in te drukken, vervolgens kijk je hoe snel de wond weer bijkleurt. Hoe sneller dit gebeurt hoe oppervlakkiger de brandwond. Bij derdegraads wonden verandert de kleur niet bij indrukken, omdat er geen doorbloeding is van de wond. De soepelheid van de huid is ook belangrijk. Hoe stugger de wond hoe dieper de brandwond. Vraag de patiënt naar zijn pijnbeleving. Tweedegraads brandwonden zijn zeer pijnlijk. Derdegraads brandwonden, waarbij de zenuwuiteinden in de wond beschadigd zijn, zijn weinig tot niet pijnlijk.

Wondbehandeling
Uitgangspunt bij de brandwondbehandeling is een ongestoorde wondgenezing met comfort voor de patiënt. Voorkomen moet worden dat de wond uitdroogt en koloniseert met bacteriën die de wondgenezing kunnen storen. Daarnaast zijn het beperken van het ongemak voor de patiënt, de pijn en de frequentie van verbandwisselingen van belang. Kijk daarom bij de keuze van verbandmiddelen altijd naar de wens van de patiënt. Tempelman: ‘Met sommige verbanden kan de patiënt een hele week niet douchen, sommige mensen vinden dat ontzettend vervelend dus kies je voor een watervast verband of een verband dat dagelijks wordt verwisseld. Bij kinderen kies je eerder voor een verband dat een week lang blijft zitten.’

Wondgenezing
De tijd waarbinnen een brandwond dicht moet zijn, verschilt per patiënt. Bij kinderen is de tijd tot genezen 10 tot 14 dagen. Voor volwassenen geldt 14 dagen en voor bejaarden drie weken. Voor genezing van brandwonden op de rug geldt eveneens drie weken, dit komt omdat de rug een dikkere huid heeft. Indien de brandwond binnen die tijd geneest, was het een tweedegraads brandwond. De genezing zal in dat geval restloos zijn. Indien er na die tijd geen evidente genezingstendens is, moet de brandwond getransplanteerd worden.

Andere tips van Tempelman:
– Koel nooit met kleding.
– Heeft de patiënt zijn hand of voet verbrand en zijn de nagels verdwenen? Dan gaat het om een derdegraads brandwond.
– Smeer je zalf op een brandwond? Dek het niet af met gaas maar met Engels pluksel. Dit absorbeert niet, zodat de zalf ook echt in de wond wordt opgenomen.
– Doe nooit zalf op een blaar, een blaar voorziet namelijk al in wondgenezing. 
– Gebruik Flammazine® niet langer dan acht dagen.

Door: Nursing.nl

Meer Nursing

Vacatures in je mailbox
Ben jij toe aan een nieuwe job of wil jij weten welke vacatures er zijn in jouw vakgebied? Meld je dan aan voor de vacature-nieuwsbrief.

Dossier Carrière
Sollicitatietips op een rij, do’s en don’ts tijdens je functioneringsgesprek en het laatste carrière nieuws vind je in het dossier Carrière…

NursingBanen
Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.