Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Digitale scholing verbetert wondkennis

MAARSSEN - Een nieuw digitaal scholingsprogramma op het gebied van wondzorg verbetert de classificatievaardigheden van verpleegkundigen op het gebied van decubitus en vochtletsels.

Dat blijkt uit onderzoek van het European Pressure Ulcer Advisory Panel (EPUAP). De EPUAP classificatiewerkgroep deed in 2005/2006 onderzoek naar het effect van het scholingsprogramma PUCLAS 2 (Pressure Ulcer Classification) op de classificatievaardigheden van verpleegkundigen. Het onderzoek bestond uit drie fasen en hieraan deden 1339 verpleegkundigen mee uit verschillende Europese landen.

Gouden standaard
In fase 1 werd de verpleegkundigen gevraagd twintig foto’s van wonden te bekijken en aan te geven wat ze dachten dat het was (normale huid, wegdrukbare roodheid, decubitusgraden volgens de EPUAP-classificatie, vochtletsel, combinatieletsel, of weet niet). Hun beoordeling werd vergeleken met de beoordeling die experts hadden gegeven, de zogeheten ‘gouden standaard’. De verpleegkundigen bleken een zwakke overeenstemming te hebben met deze gouden standaard. Er was vaak sprake van ‘misclassificatie’.

Fase 2 en 3
In fase 2 kreeg de helft van de groep scholing gebaseerd op het PUCLAS 2-programma (interventiegroep); de andere helft kreeg alleen informatie over de indeling van decubitus in vier graden (controlegroep).
In fase 3 werd de verpleegkundigen opnieuw gevraagd om twintig andere foto’s te bekijken en te beoordelen, zoals in fase 1. Hieruit bleek de overeenstemming met de experts te zijn verbeterd.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.