Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dikke billen beschermen tegen diabetes

Het lichaamsvet dat onder de huid op de billen en de heupen zit helpt het risico op diabetes type 2 te verkleinen.
Dikke billen beschermen tegen diabetes

Zo ontdekten onderzoekers van de Harvard Medical School.

Insuline
Volgens de wetenschappers zorgt het type vet op de heupen en billen voor de aanmaak van hormonen die het metabolisme positief beïnvloeden. Het onderhuids vetweefsel reageert beter op insuline dan het vet in de buik. Weinig of geen reactie op insuline is vaak de eerste fase van het ontwikkelen van diabetes type 2.

Vrouwen
Vrouwen lijken dus in het voordeel te zijn. Zij ontwikkelen vaker onderhuids vet, met name op de heupen, billen en benen. Mannen ontwikkelen eerder vet in de buik.

Muizen
De Amerikaanse onderzoekers transplanteerden onderhuids vet in de buik van muizen. De muizen vielen daardoor af en ook hun vetcellen braken af. Vervolgens hadden de muizen een betere suikerspiegel en hun insulineniveau daalde. Het transplanteren van buikvet had geen enkel effect op de muizen.

Medicijnen
De onderzoekers hopen de hormonen uit het onderhuids vetweefsel in de toekomst voor medicijnen tegen diabetes te kunnen gebruiken.

Door: redactie Nursing
BBC Health

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.