Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dikke tieners hebben lever als alcoholist

Tieners met overgewicht kunnen zware levensschade oplopen door hun eigen lichaamsvet. Specialisten voorspellen dat ze als dertiger of veertiger een levertransplantatie moeten hebben als ze er niks aan doen. De enige remedie is: afvallen.

In de Verenigde Staten lijdt ongeveer 5 procent van de obese kinderen van ouder dan vijf jaar aan niet-alcoholische vette-leverziekte. Het komt meer voor bij jongens dan bij meisjes. Leververvetting kan leiden tot cirrose, dat ook ontstaat door hepatitis of het drinken van te veel alcohol.

Transplantatieklinieken
Volgens professor Ronald Sokol, leverspecialist van de universiteit Denver (Colorado), is vervetting zelfs de voornaamste oorzaak van alle leveraandoeningen geworden. Op termijn schept dat ernstige problemen: transplantatieklinieken vrezen dat er te weinig levers ter beschikking zullen zijn.

Pubers
In Nederland en België is de situatie nog niet zo ernstig als in de VS. ‘Maar we zien al wel pubers, zowel jongens als meisjes, met een vervetting van de lever’, zegt specialiste Jesse van Besien van het VUB-ziekenhuis in Brussel.

Gewichtsverlies
Er is overigens een afdoende remedie voor dreigende leverproblemen, zo laat Van Besien weten. En dat is gewichtsverlies, voordat er levercirrose optreed. “Als de jonge adolescenten afslanken, is het gevaar geweken. Als ze hun overgewicht meenemen naar de volwassenheid, zijn er later heel wat complicaties mogelijk”, besluit de Van Besien.

Door: redactie Nursing
Medinews.be

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.