Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties18

‘Dikke verpleegkundige slecht voorbeeld’

Een Britse verpleegkundige bekritiseert in de Britse krant The Daily Mail collega's met overgewicht. Zij zouden een slecht voorbeeld zijn voor de patiënten.
'Dikke verpleegkundige slecht voorbeeld'

De verpleegkundige liet haar kritische noten optekenen door een journaliste van de Daily Mail. De vrouw wi zelf graag anoniem blijven. ‘Als verpleegkundige ben ik beschaamd om te werken met collega’s met overgewicht. Ze kunnen moeilijk als uithangbord voor het beroep doen, laat staan dat ze patiënten kunnen overtuigen om een gezond(er) leven te leiden,’ zijn haar woorden. ‘Ik begrijp dat niet iedereen superfit en slank kan zijn, maar het zou geen kwaad kunnen als ze er allemaal gezond uit zouden zien. Als gezondheidswerkers wordt van ons verwacht dat we advies geven over een gezonde levensstijl. Maar hoe kunnen we verwachten dat patiënten raad aannemen van mensen die het duidelijk zelf niet naleven?’

Rokende troepen
Niet alleen het gewichtsprobleem, ook collega’s die roken tikt deze dame even op de vingers. ‘Wat met de troepen dokters en verpleegsters die tijdens hun pauze staan te roken aan de ingang van het ziekenhuis? Geen echt aantrekkelijk zicht voor de zieken of de bezoekers.’

Overheid
De verpleegkundige legt de schuld niet (enkel) in de schoenen van haar collega’s, maar wijst ook naar de overheid en het Britse gezondheidssysteem. Volgens de overheid is er nog nooit een beter tijdstip geweest om verpleegkundige te zijn. Maar, schrijft de verpleegkundige: ‘Wij hebben ons nog nooit zo ondergewaardeerd, overwerkt en ongelukkig gevoeld. Ongelukkige mensen eten meer, dat weet iedereen. Maar dat mag je natuurlijk niet zeggen, want we hebben een politiek correct systeem dat mensen niet aanspreekt op hun overgewicht, zelfs niet als het hun job hindert.’

Door: redactie Nursing

18 REACTIES

 1. Iedereen moet natuurlijk zelf weten hoe men eruit moet zien. Als men maar happy is. Daarintegen vind ik natuurlijk wel dat je de adviezen die je aan de patiënt geeft, kunt aanpassen aan je eigen situatie. Net zoals ik vind dat een roker geen advies kan geven aan een patiënt met een pakje sigaretten in zijn doorschijnende uniform (waar je zelfs het merk nog doorheen ziet), vind ik ook dat je dan geen dieetadviezen kan gaan verstrekken aan je patiënten, als je zelf ver boven de toegestane BMI zit. Natuurlijk kent iedereen wel iemand die gezond leefde en jong is overleden. Net zoals een roker altijd iemand kent die met 50 sigaretten per dag 90 jaar oud is geworden.
  Er bestaan natuurlijk altijd uitzonderingen, maar soms houden wij onszelf óók voor het spreekwoordelijke lapje.
  Tenslotte, als je weer op het werk komt en je ziet een 30-jarige vrouw met gemetastaseerde kanker afscheid nemen van haar kind en echtgenoot, dan denk je: Waar maken wij ons toch allemaal zo druk om!!
  Don’t worry, be happy!!

 2. Lees alle reacties
 3. Ik ben zelf zo’n dikke verpleegkundige en ben overigens kerngezond. Werk al 25 jaar in de gezondheidszorg. Wat mij stoort is het feit dat deze persoon een oordeel over mensen heeft die misschien niets kunnen doen aan het feit dat ze te dik zijn. En dan nog is het ook nog maar de vraag waar je als verpleegkundige het recht vandaan haalt deze mensen te veroordelen. Je mag als verpleegkundige mensen voorlichting geven, ze ondersteunen en helpen maar geen oordeel hebben. Volgens mij kun je dan je vak niet uit oefenen op de wijze zoals bedoeld is. Waar hebben we de eed dan voor afgelegd. We weten allemaal dat te dik zijn slecht is voor je maar hebben geen collegae nodig die je dat nog eens inwrijven.

 4. De dikkere collega is vaak juist de gezelligste/ liefste en dat gezette lichaam hoeft niet altijd met een wel of geen gezonde levensstijl te maken te hebben. Je hoeft maar net de pech te hebben dat je een schildklier aandoening hebt en je hebt al meer kans op overgewicht.

 5. De reacties tonen meer verstand en empathie dan van de bewuste verpleegkundige uit het tijdschrift. Zij beseft niet dat zij gewoon geluk heeft en haar collega’s met aanleg voor obesitas hebben pech. Het is geen verdienste om slank te zijn. gewoon geluk, dus. Zij heeft duidelijk geen verstand van zaken. Dit vooroordeel kom je als wat voller persoon heel vaak tegen bij slanke mensen. Ik ken inderdaad vele gevallen van vroegtijdig overlijden of hart en vaat aandoeningen bij slanke mensen.

 6. wetenschappelijk onderzoek o.m. van de universiteit van oxford toont aan dat er een obesitas gen bestaat.
  iemand met 1 vet gen heeft 30% kans om obees te worden, voor iemand met 2 van deze vetgenen is het vrijwel onmogelijk om niet obees te worden. Dikte wordt dus niet alleen bepaald door wat je eet, beweegt, enz. met een verpleegkundige die zich schaamt voor dikke of rokende collega’s is dus onvoldoende geinformeerd, kortzichtig en ik zou er beslist niet mee willen werken.

 7. Volgens mij heeft die vrouw zelf een probleem. Zij kijkt neer op haar medemens en vind zichzelf geweldig.
  En tegelijkertijd is ze schijnheilig. ze wil anoniem blijven. Dus durft ze niet uit te komen voor haar mening. want ze wil het weer woord niet aan.
  Bovendien vind ik al dat gezeur over gezondheid en sport etc nu wel genoeg.
  Het goede voorbeeld?
  Ik heb eens iemand ontmoet die slank was en zijn hele leven op sport zat en er ook les ingaf. Hij kreeg een hartinfarct. Hij was in de 50.

 8. Véél mensen die in de gezondheidszorg wensen hebben of overgewicht, of roken of zien graag een borrel. Waarom? Omdat de diensten zeer wisselvallig zijn, het vaak hard werken is en op die manier afleiding zoeken.
  Hebben patienten er moeite mee? Nog nooit gehoord in al die jaren!!!… In elk vakgebied is dit te vinden.. dus ook in de gezondheidszorg..

 9. Verbolgen las ik het artikel. In ons vak hebben we nood aan mensen met een gezond verstand, een grote portie menslievendheid, een niet te stoppen enthousiasme, een grote portie respect en kennis van het vak verpleegkunde. Fotomodellen en perfecte maatjes O horen hier niet thuis.

 10. Dames en heren,
  Gebruik je verstand. Als ik een collega naast me zou hebben die zich “bezwaard’voelt om met een rokende en/of overgewichtige collega te werken….sorry hoor, dan mag ze van mij in haar perfecte thuis gaan zitten!Je hebt geen ideale patiént net zo weinig dat je een ideale verpleegkundige hebt. Ik vind prsoonlijk dat de lat voor de zorgverlener aardig hoog ligt en dit heeft betrekking op menselike kwaliteiten, communicatieve vermogens, organisatorisch inzicht enz. Mij kan het niets schelen of een verpleegkundige rookt of te veel weegt. Geef mij maar een vakkundige kracht die blij is met mensenwerk en zo nodig zijn in de zorg. Je kan een goed voorbeeld zijn met je aanwezigheid, je eigenheid ondanks menselijke gebreken. Die hebbeb we toch allemaal???

 11. Ik kan me goed vinden in bovenstaande reacties. Maar ik vind ook dat de verpleegkundige uit het artikel wel een punt heeft. Ik ben 57 jaar, iets te zwaar (BMI 24) en ik rook.
  Maar met de veel te dikke jonge vrouwelijke collega die dit nog verheerlijkt ook en mijn (te weinig bewegende, naar overgewicht neigende) cliënten volstopt met suikerrijke of vette zooi heb ik behoorlijk moeite. Steeds weer aanspreken op de professionaliteit van de situatie, wat je thuis doet moet je zelf weten.
  En als je dan toch rookt, ruim dan tenminste je rotzooi op en zorg voor een fris aanzicht van een schone asbak (die uiteraard buiten staat), al is het maar aan het eind van je dienst.
  DAN ben je een voorbeeld. Je bent een voorbeeld als je blijft uitleggen dat worst voor 75% uit vet bestaat. Dat vloeibare vetten de voorkeur verdienen boven harde(-re). Dat er wel halvarine op het brood moet, vanwege de vitaminen en mnineralen. Ja, òòk op een tosti.
  Je bent steeds een voorbeeld, ook in de fouten die je maakt, maar ook in je vermogen objectief te kijken en te leren.
  Ik ben trots op deze (begrijpelijk anonieme) collega. De knuppel mag best weleens in het hoenderhok.

 12. En ja hoor. zeker is ze EN slank EN superfit EN niet rokend En zeker niet drinkend. Maar ze zal voor het gemak wel even vergeten zijn, dat wij, als volslanke zusters, OOK gezond kunnen zijn, EN ook kunnen werken als een paard EN ook nogeens fit zijn.
  Enne waarom oordelen, als je niet eens weet waarover je oordeeld???

 13. Ach ja, dat bericht zal wel weer komen van een superslanke collega die beschaamd is als haar collega een maatje meer heeft.Het is voor mij allemaal een beetje buiten de lijn. Ik heb als erg slanke niet rokende collega nog nooit commentaar durven hebben op mijn medecollega’s die in elk geval in keihard werken een voorbeeld waren. Dit gaat me allemaal een beetje te ver.
  Bij dat, de overheid is niet verantwoordelijk voor mijn geluk, dat ben ik zelf en ik ben ook niet altijd (soms wel) ondergewaardeerd door werkgevers en/of collega’s.Heb net een getuigschrift gekregen waar ik stil van ben.Dus 48 jr geleden heb ik het mooiste beroep gekozen wat er maar is, werd in de ogen van wie dan ook zwaar onderbetaald, en ik werk nog part time omdat werken gewoon fijn is en collega’s hebben, tof.(al hebben ze soms een maatje meer, maar waar je van houdt, daar wil je veel van hebben 🙂
  En patiënten accepteren heus wel een: we weten allebei, dat minder zwaar zijn ook beter is.Daarvoor hoeven verpleegkundigen niet rond te lopen als de heilige zuster Voorbeeldia.

 14. Ik:
  – voel mij niet ongelukkig, niet ondergewaardeerd en niet overwerkt. Misschien een beetje onderbetaald, dat dan weer wel…
  – eet gezond en heb een conditie van een paard.
  – ben te zwaar en
  – rook ook nog eens
  – heb een heerlijke baan die ik zeer waardeer.
  Misschien is deze engelse collega overwerkt en ongelukkig. Een ongelukkige verpleegkundige is niets waard op de werkvloer. Misschien tijd om eens aan omscholing te gaan denken?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.