Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dinsdag bepalende dag cao thuiszorg

Vakbonden dreigen met een conflict als morgen geen akkoord komt over de cao thuiszorg.
Dinsdag bepalende dag cao thuiszorg

Het wordt ‘buigen of barsten. Dat kondigde onderhandelaar Leon Vincken van CNV Publieke Zaak vorige week aan tijdens een actie voor een goede cao ouderenzorg (verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg). Vanaf het PSV-stadion trok een stoet demonstranten door de binnenstad van Eindhoven.

Enige middel
De actie moest duidelijk maken dat de werkgevers met betere voorstellen bij het cao-overleg moeten komen. ‘Als werkgevers vasthouden aan hun verslechteringen, dan is actievoeren het enige middel om werkgevers tot andere gedachten te brengen’, aldus Vincken in zijn toespraak.

Kantoor bezet
Diezelfde week bezetten ruim 100 werknemers van Stichting Thuiszorg Midden Gelderland het hoofdkantoor. Ze sloten de toegang twee uur af uit onvrede met de voorgestelde cao. Volgens vakbond ABVAKABO FNV willen de werkgevers salarisschalen verder verlagen, verlof inperken en gebroken diensten uitbreiden.

Eerlijke cao
‘De werknemers in de thuiszorg zijn het zat, zij eisen een eerlijke cao’, adus Pim van Loon, bestuurder bij de vakbond. De bond gaf de werkgevers de opdracht om met een aanmerkelijk beter bod te komen als zij een akkoord willen bereiken. Ook volgens ABVAKABO wordt het overleg van 20 november bepalend of er een cao-akkoord komt of dat er een conflict ontstaat.

Zeven miljoen
Ondertussen vond in de gemeente Rotterdam een positieve ontwikkeling plaats. In 2008 stelt de gemeente naar schatting zeven miljoen euro extra beschikbaar om gedwongen ontslagen in de thuiszorg te voorkomen.

Bronnen: ABVAKABO FNV, Zorg en Welzijn, CNV Publieke Zaak

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.