Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Discussie over verplichte familieparticipatie

Het plan van zorgorganisatie Vierstroom om familieleden verplicht te laten meehelpen in verpleeg- en verzorgingshuizen heeft discussie over eigen verantwoordelijkheid in de zorg losgemaakt. De SP heeft inmiddels Kamervragen gesteld.
Discussie over verplichte familieparticipatie

Vorige week kondigde de Vierstroom aan dat familie verplicht vier uur per maand moet meehelpen met verzorgenden en verpleegkundigen. Het gaat niet om zorgtaken, maar vooral om gezelschap: spelletjes doen, voorlezen, wandelen of toezicht houden op de groep. Op Nursing.nl riep het bericht veel – positieve én negatieve – reacties op. Zo denkt Kees Doornbosch dat het initiatief verpleegkundigen veel werk gaat schelen. En vindt Gré het idee op zich uitstekend, maar kan de uitwerking beter. ‘Het scheelt nogal als je hoogbejaard, er alleen voor staat, met kwalen en ongemak afhankelijk van rolstoel-taxi. Of dat je er samen voor staat met vier kinderen en 7 kleinkinderen, allen gezond & vitaal, om bij demente (groot)ouder bij te springen!’

Familieparticipatie
Niet iedereen reageert enthousiast op Nursing.nl. Kees Simons spreekt van ‘bizar gedoe’. ‘Je kunt familieleden op geen enkele wijze juridisch verplichten om hieraan mee te werken. En hoe is dit waanidee in de praktijk te brengen? Bijvoorbeeld wanneer de verstandhouding met de familie niet goed is? Of wanneer die familie aan de andere kant van het land woont? Of als het enige familielid een verdomd drukke baan heeft? En als die familieleden nou eens gewoon niet willen? Wat dan?’, vraagt Simons zich af. Irene Aarts bekijkt het van de andere kant. ‘Wat is nou 4 uur per maand?! Te triest voor woorden dat het kennelijk überhaupt nodig is dit verplicht te stellen! Zijn er echt mensen die nòg minder dan vier uur bij hun opgenomen familielid komen?’

Niet verplichten
Veel bezoekers van Nursing.nl vallen over het woord verplicht in het plan van de Vierstroom. Zo zegt Meike: ‘Het is ontzettend fijn als familieleden aandacht hebben voor hun familie, op bezoek komen en activiteiten ondernemen (…). Het is echter niet iets wat je kunt afdwingen, ik denk dat je dat ook niet moet willen. Het werkt niet om iemand verplicht iets leuks en gezelligs te laten doen.’ Ook Evelien Tonkens, Hoogleraar Actief Burgerschap aan de Universiteit van Amsterdam noemt het verplichten ‘ontzettend stom’. In Trouw zegt zij: ‘Als je mensen aanspreekt op eigen verantwoordelijkheid, blijkt uit onderzoek, komt dat als een boemerang terug. Dan gaan mensen hun verantwoordelijkheden opsommen, zeggen dat ze al genoeg doen.’ Volgens Tonkens betrek je mensen door een persoonlijke aanpak, bijvoorbeeld door bij een intakegesprek te benadrukken een eigen bijdrage fijn te vinden – en dan kijken wat aansluit bij de wensen van de familieleden.’

Miljoenenwinst
Vorige week liet vakbond Abvakabo FNV weten het initiatief van de Vierstroom zeer onwenselijk en onnodig te vinden. ‘Het is natuurlijk prima als familieleden een handje helpen, maar het verlenen van zorg is een vak. Onze ouderen hebben recht op professionele zorg en zorgmedewerkers op voldoende professionele collega’s om deze zorg te geven’, zegt Lilian Marijnissen van Abvakabo FNV. Volgens de vakbond is er ook geen financiële noodzaak voor het initiatief omdat de zorginstelling het afgelopen jaar een miljoenenwinst boekte en de bestuurder van Vierstroom hoort tot de top van teveelverdieners in de Nederlandse ouderenzorg.

Kamervragen
De SP heeft vorige week Kamervragen gesteld naar aanleiding van de berichtgeving over Vierstroom, zo meldt Zorgvisie. De SP vindt dat betaald werk dat anders door een personeelslid zouden worden uitgevoerd, wordt ‘weggedrukt’ door het als vrijwilligerswerk te bestempelen. Volgens de partij gaat het om een verkapte vorm van bijbetalen voor zaken die via de zorgzwaartepakketten gedekt zouden moeten zijn. Daarbij vraagt de SP hoe het komt dat een zorginstelling tot een dergelijke maatregel overgaat, terwijl er juist dit jaar extra middelen zijn ingezet voor personeel.

ZorgvisieTrouw, Abvakabo FNV
Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

Meer Nursing

Richtlijnen en protocollen
Op deze pagina proberen we de laatste richtlijnen voor je bij te houden. Heb je een tip? Mail marloes.oelen@reedbusiness.nl
Ga naar de pagina verpleegkundige richtlijnen en protocollen

Nursing experts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan. Paul, Annelies en Henri zijn ieder op hun eigen vakgebied experts. Iedere zes weken plaatsen zij een nieuwe vakinhoudelijke blog over hun werk. Zo blijf je bij!
Ga naar de Nursing Experts


Leren en loopbaan
In de sectie Leren en Loopbaan lees je de leukste artikelen over je carrière, salaris, onderhandelen werken in de nacht en agressie.
Lees meer.

3 REACTIES

 1. Hier gaat het ineens over verplichte deelname als zodanig..Dat was niet het argument in het voorstel!
  Daar ging het over het onvermogen kwaliteit van zorg (…!!!!) te verlenen zonder verplichte deelname van familie.
  En dat is andere thee!
  Dus gaat de kwaliteit van zorg omhoog als familie wordt verplicht deel te nemen voor tenminste 4 uren per maand?
  Dat is de centrale vraag..
  En niet over zonder meer verplichte deelnemen of aanwezig zijn (achter de computer van de afdeling)
  Nu komen er reacties op een andere vraag w.o.
  Mag je mensen verplichten? Verplichten wordt huiken..!
  Gaan weweer terug naar eerdere mores,straks weer 3-generatiegezinnen?
  Wil een afdeling dat wel, mn. bij ongemotiveerde lieden?
  Laat die kerel zelf maar inleveren..Verdient meer dan Balkenendenorm..
  Waar haalt ie het lef vandaan?
  Complot met voorzitter van het bestuur..
  Dat soort dingen, maar daar ging het niet over..

 2. Lees alle reacties
 3. Te idioot voor woorden, ik zie me al als, sinds jaren, met mijn ouders gebrouilleerde dochter, verplicht te worden om gezellig mijn vader te entertainen of anders een afkoopsom te moeten betalen.
  Of zie je jezelf als zorgbehoeftige 70er al verplicht met rolstoel en zuurstof 4 uur bij je 100 jarige moeder op bezoek om met haar te gaan wandelen?
  Wanneer worden al die grootgeld krijgers (kan niet eens meer zeggen dat ze dat grote geld nog verdienen, met al die onzinnige ideeen, die ze soms en steeds vaker spuien)eens wakker en gaan ook eens hun handen laten wapperen voor al dat geld dat ze krijgen? Dit is al net zo’n achterlijk verzinsel als de nieuw voorgestelde titel die men je als een verpleegkundige door de strot willen gaan duwen.
  Zorg is mensenwerk, zorg dat het dat blijft, zorgen kun je niet afdwingen en opleggen, iemand wil en kan zorgen of wil en kan het niet zo simpel is het en laat dus de mensen die willen zorgen gewoon in hun waarde. en verzin niet van die onzinnige dingen.

 4. Als je als manager in de ranglijst als hoogst betaalde en als grootverdiener vermeld staat, dan heb je in elk geval de bewoners al veel onthouden.Het hele verhaal klopt niet.Vertellen dat de AWBZ alles niet kan betalen en dat er ’s middags geen hulp is, terwijl je 45 miljoen winst hebt gemaakt, slaat nergens op. Dat de ANBO het eens was met dit alles, klopt in zoverre: de voorzitter van de ANBO is tévens voorzitter van de Raad van Comm. van dit huis.Maar de rest van het verhaal is nog zotter.Van de familieleden die niet zouden willen helpen wordt een vergoeding/afkoop verlangd.Is er dan ineens wél personeel ’s middags?Dat is net zoiets als meer vliegtax voor het milieu, terwijl de uitstoot daardoor echt niet minder wordt ineens.En als er niet betaald/geholpen gaat worden, dan gaat de persoon lager op de wachtlijst. Wie indiceert hier dan? En wie bepaalt dan de noodzaak van opname?Uiteindelijk de manager? Dat willen we toch niet?Die hoort toch buiten de indicatie te blijven?Dan hoort hij ook niet te straffen omdat de familie niet in zijn dienstlijst ingedeeld wil worden.
  Je moet als manager familieleden niet dwingen om er te zijn. Doorgaans doen ze dat wel uit zichzelf en als ze het niet kunnen of niet doen omdat de relatie zo slecht is dan moet je dat vooral niet willen. Ik heb al mijn familieleden verzorgd tot het einde, maar ik zou toch niet willen, dat er een nichtje verplicht op moet komen draven om zorg te verlenen als ik eenmaal opgenomen zou moeten worden en naar onderen moet op de lijst, omdat ze zegt: ik heb wel wat anders aan mijn hoofd.Dat is het slechtste wat een manager doen kan zoals hij het wil. En dan nog: met 45 miljoen winst moet je niet zeuren en gewoon doen wat er gedaan moet worden: meer medewerkers inschakelen. Dat hij met vrijwilligers dat nou juist niet wil doen, om nog meer winst te kunnen maken, dat snappen we dan nu wel.Maar dan moet de minister maar ingrijpen, want hij krijgt geld om zijn bewoners goed te verzorgen niet om geld op de bank te zetten.Deze Dagobert Duck is eigenlijk gewoon ongeschikt als manager.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.