Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dit zijn de best gelezen blogs van 2019

Aan het eind van het jaar kijken we traditiegetrouw terug op de toppers op Nursing.nl. Welke blogs werden dit jaar het best gelezen?
Verpleegkundigen kijken samen op een mobiele telefoon.
Foto: Arno Massee

1. Gastblog Caren: ‘Waarom mijn collega’s afscheid nemen van de verpleging’, 1 mei
Ze werkten als verpleegkundigen in het verpleeghuis of in de wijk. Eerst met veel beroepstrots en werkplezier. En nu stoppen ze er definitief mee. Waarom? Caren Kunst vroeg het ze en bewerkte de antwoorden tot de best gelezen blog van 2019. 

2. Gastblog Fatima: ‘Ziek is ziek, alleen niet als je verpleegkundige bent’, 20 maart
Fatima Echadi is verpleegkundige in een ziekenhuis. Ze verbaast zich over collega’s die koste wat kost willen werken, ook al hebben ze 39 graden koorts. Verpleegkundigen zijn een apart volkje, aldus Fatima.

3. Gastblog Rik: ‘Haar schreeuw gaat door merg en been’, 5 augustus
‘Bajesbroeder’ Rik werkt als justitieel verpleegkundige binnen de PI Haaglanden. Meestal vindt hij zijn werk geweldig, maar wat hij meemaakt is lang niet altijd gemakkelijk.

4. Blog Hugo: ‘De nachtdienst hoort de rust te bewaken’, 5 februari
Is het mogelijk het leven voor patiënten en verpleegkundigen te veraangenamen ’s nachts? Natuurlijk kan dat! Het enige dat we hoeven doen is andere keuzes maken, aldus Hugo.

5. Gastblog: ‘Er moeten 125 verpleegkundigen weg uit mijn ziekenhuis, wat nu?’, 5 juni
Esther Zweep werkt jaren met veel plezier in het CWZ Nijmegen. Totdat de bezuinigingen beginnen, en er zelfs 100 fte verpleegkundigen het pand moet verlaten. Een onzekere tijd breekt aan. Nursing interviewde Esther in december, om te vragen hoe het nu met haar is. Lees het artikel ‘Verpleegkundigen na een bewogen jaar, hoe kijken ze erop terug?’

6. Blog Sandra: ‘Ons vak is gewoon niet uit te leggen’, 28 juni
Sandra probeert het ongrijpbare van het vak van verpleegkundige te beschrijven. ‘Dat wat ons trots maakt en ons tegelijkertijd de kop kan kosten.’ Sandra stopte dit jaar na 15 jaar met bloggen voor Nursing. Lees het afscheidsinterview met Sandra: ‘Maak het onmogelijke mogelijk!’

7. Blog Cagla: ‘Ervaring is ook niet alles’, 21 januari
‘Binnenkort wordt duidelijk welke verpleegkundigen in aanmerking komen voor gelijkstelling aan hbo-niveau (‘regieverpleegkundige’),’  schreef Cagla in januari. ‘Berichten over dit thema roepen steevast discussie op, waarin één groep het volgens Cagla vaak moet ontgelden: de hbo-verpleegkundige.’ Cagla beschikt over een vooruitziende blik, het functiedifferentiatieverhaal werd later dit jaar een van de meest beladen topics van 2019.

8. Blog Hugo: ‘We zijn tegen de wet BIG II, maar waar zijn we voor?’, 27 augustus 
Het wetsvoorstel BIG II was eind augustus op sterven na dood. ‘Een prestatie van de beroepsgroep, maar het brengt ook verantwoordelijkheid met zich mee. Wat dan wel? Zo doorgaan?’ Hugo vraagt het zich af en schreef er deze blog over.

9. Gastblog: ‘ Wij staan positief tegenover de regieverpleegkundige’, 12 juli
De kritiek op social media domineerde sinds minister Bruins voorstelde de regieverpleegkundige aan het BIG-register toe te voegen. Want is een nieuwe functie voor hbo- verpleegkundigen nou echt nodig?  Hbo-v’ers  (2011 afgestudeerd) Inge Schouten en Elise van Belle vonden van wel, en braken een lans voor samenwerking tussen alle niveaus.

10. Gastblog: ‘Leerlingverpleegkundige, blijf vooral jezelf want dat siert je’, 28 mei
Oncologieverpleegkundige Mieke Onvlee – Van Dijk begeleidt met veel plezier leerling-verpleegkundigen. Ze beschrijft een dag waarop ze een vierdejaars hbo-v student moet beoordelen, en geeft een paar liefdevolle lessen. ‘Wat is het leuk, zien hoe zo’n jonge frisse collega in de dop aan het werk gaat.’

In de tweede helft van 2019 startten twee nieuwe bloggers voor Nursing: Barbara en Kim. Op nummer 11 en 12 vind je hun best gelezen blogs terug. 

11. Blog Barbara: ‘Soms word ik gek van de afdelingsapp’, 2 oktober
Medium care verpleegkundige Barbara van Ede is vaak bereid om diensten te ruilen, maar op haar vrije dag het verzoek krijgen om toch te werken… mwah. ‘Als ik nee zeg dan voel ik me toch schuldig.’

12. Blog Kim: ‘Hoezo “maar” een helpende?’, 5 november
Tijdens haar opleiding voor Helpende zorg & welzijn, voelde ze zich vaak minderwaardig ten opzichte van haar verpleegkundige collega’s. Nu ze zelf verpleegkundige wordt, waardeert Kim helpenden meer dan ooit.

13. Blog Annemiek: ‘Mijn collega deelt privézaken met cliënten, mag dat?’, 8 april
Op Nursing.nl stond laatst een bericht over een liefdesrelatie tussen een patiënt en een verpleegkundige in de psychiatrie. Volgens Annemiek zijn er meer zorgrelaties die over grenzen gaan.

14. Blog Hugo: ‘#Doeslief tegen leerlingen’, 9 april
Tijdens het opruimen van de zolder komt hij ze toevallig tegen onder een dikke laag stof: de praktijkopleidingsboeken uit de tijd dat hij nog leerling was. Het is geen periode waar Hugo met weemoed aan terugdenkt.

15. Blog Hugo: ‘Billen wassen is oké’, 19 juli
Enerzijds zijn we trots op ons vak. Anderzijds voelen we schaamte voor sommige dingen die we doen. Billen wassen bijvoorbeeld. Daar praten we liever niet over. ‘We doen immers zoveel meer’. Levens redden, dat soort dingen. Maar we wassen dus ook billen. En daar gaan we het vandaag over hebben.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.