Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dit zijn de best gelezen Nursing-artikelen van 2022

Naast vakinhoudelijke artikelen over bijvoorbeeld klinisch redeneren en bloedglucoseverlagers waren in 2022 vooral de arbeidsvoorwaarden populair: cao, eerder met pensioen, de voltijdsbonus en meer. Deze artikelen haalden de top 10.
sterretjesvuurwerk
Foto: Ian Schneider, Unsplash

1 Cao ziekenhuizen: waarom de bonden het oneens zijn over de salarisverhoging – januari 2022
Een bijzondere situatie in januari 2022: vakbonden FNV en CNV gingen akkoord met de cao voor ziekenhuispersoneel, NU’91 niet. Zij vonden de structurele salarisverhoging te laag. In februari stemde NU’91 onder protest alsnog in, omdat ze anders niet mee mocht blijven doen aan cao-onderhandelingen voor het ziekenhuispersoneel.

2 Klinisch redeneren: de 6 stappen – november 2022
Als de toestand van een patiënt verslechtert, kun jij dan verklaren waaraan dit precies ligt? Leer je observaties te onderbouwen met de zes stappen van klinisch redeneren. Dit artikel is in november 2022 herzien door oud-verpleegkundige en docent Marc Bakker. Lees ook het actuele interview met Bakker: ‘Naast handen ook hersens aan het bed’

3 Nursing Challenge: orale bloedglucoseverlagers – januari 2022
De Nursing Challenge-artikelen en kennistoetsen waren ook in 2022 onverminderd populair. De best gelezen Challenge was die over orale bloedglucoseverlagers zoals metformine en gliclazide. Wist je al dat de Nursing Challenge in 2023 vernieuwd wordt? We gaan nog meer de diepte in met elke maand 3 artikelen rond één verpleegkundig onderwerp.

4 7 nieuwe vragen over stoppen met werken na 45 jaar – december 2021
De nieuwe regeling dat verpleegkundigen in de vvt na 45 jaar konden stoppen met werken, riep heel wat vragen op. Dit artikel uit december 2021 beantwoordde een aantal veel gestelde vragen. Die antwoorden werden in 2022 vaak gelezen, en riepen ook nieuwe vragen op. Die beantwoordden we in het artikel Na 45 dienstjaren met pensioen deel 2: wat als je contracten of salarisstroken niet meer hebt?

5 Nursing Challenge: covid-19 – augustus 2022
In voorjaar 2020 publiceerden we met spoed een Nursing Challenge over het toen nieuwe en onbekende ziektebeeld van covid-19. Inmiddels weten we veel meer over verloop, diagnostiek en behandeling. Tijd voor een geheel herziene Nursing Challenge, mét een nieuwe toets en dit keer ook verpleegkundige classificaties.

6 Blog Barbara: ‘Hebben we Rachel Hazes nodig om ons beroep te promoten?’ – april 2022
Blogger Barbara vond het een goede ontwikkeling dat de wereld van het ziekenhuis zichtbaar werd gemaakt via het tv-programma BN’ers in het ziekenhuis. Wel vraagt ze zich in haar blog af: ‘Zijn wij zelf niet interessant genoeg? Hebben we daar iemand als Rachel Hazes voor nodig?’

7 6 belangrijke zaken in onderhandelaarsakkoord cao vvt – maart 2022
In maart bereikten de vakbonden en werkgevers een akkoord voor de cao VVT. De 6 belangrijkste punten gingen over een structurele loonsverhoging, reiskosten, zeggenschap, werkdruk, recht op onbereikbaarheid en aangifte van agressie.

8 Voltijdbonus voor verpleegkundigen: ‘Laat het geen druppel op een gloeiende plaat zijn’ – juli 2022
Een voltijdbonus zou misschien wat kunnen helpen tegen het personeelstekort in de zorg. ‘Maar er is veel meer nodig om personeel voor de zorg te behouden,’ stellen zowel vakbonden als brancheverenigingen in dit artikel. Blogger Barbara heeft haar bedenkingen bij de voltijdbonus: ‘Voor nog geen goud meer uren werken’

9 Nursing Challenge: complicaties en comorbiditeiten bij COPD – januari 2022
Van exacerbaties tot pulmonale hypertensie: bij COPD kunnen allerhande complicaties en comorbiditeiten optreden. Ook deze Nursing Challenge was populair in 2022.

10 Buurtzorg-medewerkers krijgen salarisverhoging, hoe kan dat? Jos de Blok legt uit – februari 2022
Verpleegkundigen en verzorgenden bij Buurtzorg komen allemaal in een hogere loonschaal, kondigde directeur Jos de Blok aan in januari. Dat maakte de tongen los: ‘Waar doet hij het van’, ‘Moeten verpleegkundigen dan harder werken?’ De Blok legt het uit in dit veel gelezen artikel.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.