Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dit zijn de beste ziekenhuizen van 2017

Welke ziekenhuizen houden het meest rekening met de patiënt? Waar is de zorg veilig en up-to-date? Dat onderzocht Elsevier Weekblad in hun jaarlijkse onderzoek Beste Ziekenhuizen.
Het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk behoort volgens het onderzoek tot de top van de ziekenhuizen. Foto: ANP

Drie ziekenhuizen halen de hoogste score in een beoordeling op 777 punten: de Noordwest Ziekenhuisgroep in Den Helder, de Rivas Zorggroep Beatrixziekenhuis in Gorinchem en het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk. Ook deze ziekenhuizen scoorden hoog: Deventer Ziekenhuis Deventer, Meander Medisch Centrum Amersfoort, Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk, Sint Jans Gasthuis Weert, Slingeland Ziekenhuis Doetinchem, Tergooiziekenhuizen Hilversum, Wilhelmina Ziekenhuis Assen,  en Ziekenhuis Nij Smellinghe Drachten.

Lage scores

Ziekenhuizen met de laagste scores zijn Treant Zorggroep (locatie Scheper) in Emmen, Medisch Centrum Twente in Enschede, Martini Ziekenhuis in Groningen, Havenziekenhuis in Rotterdam, Spijkenisse Medisch Centrum in Spijkenisse, Treant Zorggroep (locatie Refaja) in Stadskanaal, Ziekenhuis Bernhoven in Uden, AMC in Amsterdam, UMC Groningen, MUMC Maastricht, Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam en UMC Utrecht.

Geen ranglijst

Beste Ziekenhuizen van Elsevier Weekblad is geen ranglijst, maar deelt ziekenhuizen in vier groepen in: veel lager, lager, hoger en veel hoger dan het landelijke gemiddelde. Gegevens komen van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en het Zorginstituut Nederland, en zijn wettelijk verplicht aangeleverd door de ziekenhuizen. Het zijn de kwaliteitsmaten die ziekenhuizen en artsen zelf afspraken met inspectie, verzekeraars, patiëntenorganisaties en Consumentenbond.

Eerder maakte het AD een Ziekenhuis Top 100, een ranglijst met ziekenhuizen. Hier kwam de nodige kritiek op. ‘Stop met de Top 100 Ziekenhuizen’, vonden hoogleraar intensive care geneeskunde Armand Girbes en gezondheidswetenschapper Luc Pluijmen. De lijst leidt niet tot betere zorg, maar leidt daar juist van af, betogen zij.

Klik hier voor de complete lijst van Elsevier Weekblad >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.