Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Dit zijn de wijzigingen in het tuchtrecht 2019

Het tuchtrecht voor hulpverleners ziet er vanaf dit jaar anders uit. De belangrijkste wijzigingen op een rij.
Foto: iStock
 • Berispingen en boetes zijn niet meer standaard openbaar; alleen als de tuchtrechter het noodzakelijk vindt. Beroepsvereniging V&VN is niet blij met dit besluit.
  Lees meer.
 • De tuchtrechter mag een beroepsverbod opleggen. Eerder kon de tuchtrechter een verpleegkundige alleen doorhalen in het BIG-register, maar een beroepsverbod gaat een stap verder.
  Lees meer.
 • Er zijn ook tuchtmaatregelen mogelijk bij wangedrag in de privésfeer of in een ander beroep (ook bij een ander beroep dan een BIG-beroep). Maar hoe zwaar telt te hard rijden of een geweldsdelict dan bijvoorbeeld?
  Lees meer.
 • Patiënten of naasten met een klacht moeten eerst in gesprek met een speciale tuchtrechtfunctionaris. Zo wil het Tuchtcollege voorkomen dat bijvoorbeeld bejegeningsklachten voor de tuchtrechter komen.
  Lees meer.
 • Klagers moeten betalen om een klacht in te mogen dienen. Zie je dat geld nog terug?
  Lees meer.
Nieuwsgierig naar de meest recente tuchtuitspraken tegen verpleegkundigen? Je leest ze hier!

2 REACTIES

  • Beste Martin, voor zover wij weten is er geen reactie verwijderd. Wel heeft u een reactie geplaatst onder een ander artikel lijkt het, misschien bedoelt u die reactie? Die staat bij het artikel ‘Wetsvoorstel tuchtrecht: ook privéleven telt mee’.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.