Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Diva’s zingen gratis in verpleeghuis

Honderden verzorgenden meldden zich om kans te maken op een gratis optreden van Diva Dichtbij in het verpleeghuis.
Diva's zingen gratis in verpleeghuis
Foto: Claudia Kamergorodski

Stichting Diva Dichtbij verlootte de optredens in samenwerking met Nationaal Ouderenfonds en sponsoren. De stichting –die zes jaar geleden werd opgericht door sopraan Pieternel van Amelsvoort- groeit elk jaar. ‘We bestaan nu uit zeven diva’s en twee divo’s, mannen dus’, vertelt Van Amelsvoort aan Tijdschrift voor Verzorgenden. Allemaal zijn zij professionele zangers.

Kleinkinderen herkennen

De reacties van zowel cliënten en verzorgenden zijn volgens Van Amelsvoort ‘ongelofelijk’: ‘Een man zei na het optreden: “Nu kan ik nog tien jaar langer leven”. Daar krijg je kippenvel van. Sommige mensen met dementie beginnen door een optreden opeens weer te praten, bewegen, of herkennen hun kleinkinderen weer, ’ aldus Van Amelsvoort.  Verzorgenden reageren verbaasd: ‘Eentje zei: “Dit werk doe ik nu meer dan twintig jaar, maar dit heb ik nog nooit gezien”. Je merkt dat veel cliënten het gevoel hebben geen professionele optredens meer waard te zijn. Alsof ze afgeschreven zijn.’

Contact leggen

De diva’s treden solo op voor een groep van maximaal vijftien bewoners. Hoofdzaak is om contact te leggen met de mensen, en ze vooral veel aandacht te geven. Sinds kort worden zij financieel gesteund door Nationaal Ouderenfonds. ‘Daardoor konden we nu maar liefst tien optredens verloten, in plaats van vijf.’ De optredens vinden in juli en augustus plaats.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.