Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Docenten hbo-v en wijkverpleegkundigen leren met en van elkaar in leernetwerken

Tien hogescholen en hun samenwerkingspartners in de thuiszorg starten met leernetwerken voor docenten van de hbo-verpleegkunde (hbo-v) en wijkverpleegkundigen.
In de leernetwerken leren de docenten en wijkverpleegkundigen van en met elkaar.
In de leernetwerken leren de docenten en wijkverpleegkundigen van en met elkaar. - Foto: iStock

In de leernetwerken leren de docenten en wijkverpleegkundigen van en met elkaar over ervaringen, kennis en vaardigheden die van belang zijn voor een andere manier van werken en opleiden, meldt ZonMW. Hiermee sluiten ze aan bij  de transitie en transformatie van de langdurige zorg. In de leernetwerken wordt de praktijk in het onderwijs gebracht en het onderwijs in de praktijk. Door de transitie wordt vanaf januari 2015 de wijkverpleging bekostigd vanuit de Zorgverzekeringswet. Dit betekent onder meer dat de wijkverpleegkundigen weer verantwoordelijk zijn voor vraagverheldering, indiceren en het organiseren van de zorg thuis. Met deze veranderingen worden nieuwe competenties van de wijkverpleegkundigen en hun collega’s gevraagd, maar is er ook een toegenomen vraag naar wijkverpleegkundigen.

Opleidingsprofiel wijkverpleegkundigen

De 17 opleidingen hbo-verpleegkunde sluiten in het nieuwe opleidingsprofiel Bachelor of Nursing 2020 reeds aan op deze nieuwe competenties en de toenemende vraag aan wijkverpleegkundigen. Het nieuwe opleidingsprofiel wordt momenteel vertaald in nieuwe curricula en onderwijsmaterialen, maar vraagt ook nieuwe competenties van de docenten.

Thema’s leernetwerken

In de leernetwerken wordt, aansluitend bij de subsidiecriteria, gewerkt aan een of meer van de volgende thema’s:

inwerken nieuwe wijkverpleegkundigencoachen van collega’sbevorderen zelfmanagement en zelfredzaamheidgezondheidsbevordering en preventiemultidisciplinaire samenwerking in de wijk. De hogescholen konden samen met thuiszorgorganisaties een subsidieaanvraag indienen bij het ZonMw-programma Zichtbare schakel. Tien aanvragen zijn gehonoreerd, waarbij iedere hogeschool met twee of meer thuiszorgorganisaties samenwerkt. De leernetwerken worden op verschillende manieren ingevuld, variërend van duobanen tussen docent en wijkverpleegkundige, leerkringen en virtuele leeromgevingen. Bij de projecten zijn, naast de docenten en wijkverpleegkundigen, ook lectoren, studenten, cliënten/mantelzorgers en collega’s uit de wijkteams betrokken.

Uitwisseling en onderzoek op landelijk niveau

Om de kennis en ervaringen van de projecten ook op landelijk niveau te delen, wordt een platform opgezet. Het NIVEL zal de tien projecten vanaf de start en voor een periode van 2 jaar monitoren en evalueren op effect, proces en de duurzaamheid van de leernetwerken.

Beïnvloedt het nieuwe curriculum voor wijkverpleegkundigen de beeldvorming van studenten hbo-v over wijkverpleegkunde positief? Dat wordt momenteel onderzocht in een promotieonderzoek. Lees meer >>

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.