Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dochter cliënt onthult wantoestanden zorginstelling

De EO heeft in een aflevering van De Vijfde Dag aandacht besteed aan de zogenaamde 'rustdagen' in zorginstellingen. Hierin vertelt een dochter over de schrijnende situatie waar haar moeder in verkeert.

Volgens Elles van Helden is haar moeder slechts negen uur per week actief. De rest van de tijd ligt ze in haar bed. Dit omdat ze pijn zou hebben als ze aangekleed wordt. De moeder zou volgens haar dochter op zondag al om half vijf onder de wol worden gestopt, en pas op dinsdag aan het eind van de ochtend door een verzorgende er weer uit gehaald worden.

 

Privacy

Dochter van Helden heeft zelf amateurbeelden gemaakt van de situatie van haar moeder. Stichting Groenhuysen -de zorginstelling waar de moeder verblijft- gaf aan het niet op prijs te stellen als deze beelden zouden worden uitgezonden. ‘Maar dat is voor ons zeker niet van doorslaggevend belang om te besluiten tot wel of niet uitzenden van de beelden’, aldus eindredacteur Tenco van der Hee. ‘Uiteindelijk hebben we de afweging gemaakt: weegt de privacy van de moeder op tegen het tonen van deze beelden? Nee, denken we. De beelden van de moeder in deze situatie voegen niet veel toe aan het verhaal.’ Er worden wel vakantiefoto’s van de vrouw in de uitzending getoond.

 

Uitzending gaat door

In tegenstelling tot wat sommige media beweren, wordt dus niet de complete uitzending geschrapt. Alleen de amateurbeelden die de dochter van haar moeder maakte zijn niet te zien. Een paar jaar geleden kwamen geluidsopnames die dochter Frances van Rijn van haar moeder maakte veelvuldig in de media. Verzorgenden gaven aan dat familieleden geen verborgen opnames mogen maken.

 

De uitzending van De Vijfde dag is vanavond (donderdag 12 juli) om 21.06 uur te zien op Nederland 2.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.