Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Doel palliatieve sedatie nog vaak onduidelijk’

Veel patiënten, maar ook zeker verpleegkundigen en verzorgenden, hebben nog regelmatig een verkeerd beeld van palliatieve sedatie. Dat zeggen de Nederlandse specialist ouderengeneeskunde Margot Verkuylen en Rosemie van Bellingen, coördinator van het Netwerk Palliatieve Zorg Vlaanderen in Nursing juni.
‘Doel palliatieve sedatie nog vaak onduidelijk’

In Nursing juni rekenen bovengenoemde deskundigen af met een aantal hardnekkige fabels over palliatieve sedatie. Zo is het doel van palliatieve sedatie – het verlagen van het bewustzijn, om zo de klachten van de patiënt te verlichten – nog niet altijd even duidelijk, en wordt vaak gedacht dat deze behandeling bedoeld is om het leven te bekorten of verlengen. Verkuylen: ‘Mensen die graag willen sterven denken vaak dat ze kunnen kiezen tussen euthanasie of palliatieve sedatie. Bij dat laatste bestaat een hardnekkig beeld van ‘op een zachte manier inslapen’. Ook bij verpleegkundigen en verzorgenden bestaat dit beeld nog wel eens. “Patiënt X heeft geen euthanasieverklaring, maar jullie doen toch ook aan palliatieve sedatie?” hoor ik dan.’

Morfine

In het artikel gaan de deskundigen ook dieper in op het misverstand dat morfine hét middel van keuze zou zijn om de dood te bespoedigen. ‘Aan morfine ga je – mits volgens de regels toegepast en gedoseerd – niet eerder dood, zoals veel mensen helaas wel denken,’ aldus Verkuylen.

Voorlichting

Verkuylen benadrukt hoe belangrijk het is dat verpleegkundigen en verzorgenden goed op de hoogte zijn van alle feiten en fabels rond palliatieve sedatie. ‘Als arts kan ik een patiënt en zijn familie heel veel uitleggen, maar daar blijft vaak maar een deel van hangen. 99 procent van de familie komt later bij de verpleegkundige of verzorgende terug met de vraag: ‘Kun jij het nog een keer uitleggen?’ Als team moeten we hetzelfde verhaal hebben, en dezelfde signalen uitstralen om één lijn te trekken. Anders is helemaal het einde zoek.’

Lees het volledige artikel 6 feiten en fabels over palliatieve sedatie in Nursing juni. Neem een abonnement.

2 REACTIES

 1. ik ben het hier helemaal mee eens! in de verpleging en de verzorging zijn ze nog niet goed opgeleid om de juiste informatie te geven over palliatieve sedatie! maar ik denk niet dat het op alleen die vlakken mensen te weinig weten over palliatieve sedatie! zoals henk al zegt zelfs artsen weten er soms te weinig over.

 2. Lees alle reacties
 3. Je hebt helemaal gelijk. Er zijn veel misverstanden. Maar zeker niet alleen onder verpleging en verzorging.
  Ik werk als specialistisch verpleegkundige in een MTH team. Heb ik op dagelijkse basis mee te maken. Waar ik vooral van schrik is de slechte voorlichting die vaak gegeven wordt door huisartsen.
  ‘U gaat slapen en wordt niet meer wakker.’
  ‘Het duurt nog hooguit 2 dagen.’
  Bij aanmelden geen refractair symptoom kunnen benoemen..
  Bij aanmelden aangeven dat voldaan wordt aan inschatting van max 2 weken levensverwachting en bij start bij de klant ontdekken dat dat op zijn minst zeer twijfelachtig is. Vaak volgt dan een lang proces waarbij soms pas na dagen comfort wordt bereikt met veel en verschillende medicamenten.
  Onze missie bestaat voor een veel te groot deel uit het recht trekken van verkeerde verwachtingen en daarna het opvoeden van huisartsen…
  Probeer dat maar eens netjes te doen zonder het vertrouwen in de huisarts te schaden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.