Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dolfijntherapie twijfelachtig

Zwemmen met dolfijnen doet opgang in de medische hoek. Maar volgens Amerikaanse onderzoekers is er geen enkel wetenschappelijk bewijs voor een heilzaam effect.
Dolfijntherapie twijfelachtig

Dat schrijft het NRC Handelsblad vandaag naar aanleiding van een onderzoek aan de Amerikaanse Emory Universiteit in Atlanta. De onderzoekers bekritiseren behandelingen waarin patiënten zwemmen of anderszins in contact komen met dolfijnen.

Positief effect

Zwemmen met dolfijnen zou heilzaam zijn voor patiënten met depressies, spasmes, fobieën en eczeem. Bovendien zouden de sessies het gedrag verbeteren van kinderen met een ontwikkelingsstoornis. Een voorstander is bijvoorbeeld dr. Ludmila Lukina die al sinds 1986 een dolfijncentrum heeft in Oekraïne en auteur is van een van de besproken studies. Andere onderzoekers denken dat het omgaan met dieren in het algemeen voor het positieve effect zorgt.

Dubieus

Volgens onderzoekers Lori Marino en Scott Lilienfeld zijn deze conclusies volgens hen ‘op z’n best dubieus, en op z’n slechtst totaal ongegrond’. Hun belangrijkste klacht is dat een dolfijnenprogramma spannend en gezellig is, duur en deelnemers staan vaak maanden op een wachtlijst. Dat zijn factoren die voor een groot placebo-effect zorgen. Wie wil bewijzen dat de dolfijnen cruciaal zijn voor de behandeling, moet als controle óók aandacht en iets spannends bieden.

Promotieonderzoek
In Nederland organiseert de Stichting SAM dolfijntherapie voor kinderen met downsyndroom of een autistische stoornis. Voorzitter en initiatiefnemer Richard Griffioen geeft toe dat wetenschappelijk bewijs ontbreekt. Hij doet nu zelf promotieonderzoek bij Diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.