Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Domotica geen alternatief voor fixatie

Domotica is nog geen alternatief voor vrijheidsbeperkende maatregelen zoals onrustbanden of bedhekken in verpleeghuizen. Dat blijkt uit onderzoek van EMGO+ en het NIVEL.
afstandsbediening

foto: Novum Foto WFA

“Domotica lijkt eerder een welkome aanvulling om onveilige situaties te signaleren dan een werkelijk alternatief voor fixatie”, zegt projectleider Cees Hertogh van EMGO+ die samen met Anneke Francke van het NIVEL en EMGO+ projectleider was bij dit onderzoek. “Het is wel zo dat in verpleeghuizen met veel domotica minder fixatie wordt toegepast. Maar het kan zijn dat deze verpleeg- en verzorgingshuizen voorop lopen in zowel het terugdringen van fixaties als met de introductie van domotica.” Geen direct gevaar 

Domotica heeft deels een andere functie dan andere vrijheidsbeperkende maatregelen. Zorgverleners gebruiken het vooral om mogelijk gevaarlijke situaties te signaleren. Het wordt daarom ook ingezet in situaties waarin geen sprake is van direct gevaar. Domotica wordt hierdoor bij een veel grotere groep bewoners toegepast en vaak bij bewoners met minder ernstige problemen.

 

Familie
Uit het onderzoek blijkt verder dat verzorgenden en familieleden niet onder alle omstandigheden moeite hebben met vrijheidsbeperkende maatregelen. Ze geven aan dat bewoners het vaak nauwelijks merken, het niet vervelend lijken te vinden en soms zelfs prettig. Ze keuren vrijheidsbeperkende maatregelen wél af als een bewoner er last van heeft en de maatregel niet in het belang van de bewoner wordt ingezet.

 

Het onderzoeksrapport Van fixaties naar domotica? is te vinden via de website van Nivel. 

 

Bron: Nivel 

Auteur: TvZ – Annelies Vermeulen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.