Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Door personeelsgebrek moet ik in de weekenden achterwacht zijn. Werkgever wil hier geen vergoeding voor betalen. Mag dat zomaar?’

Een werkgever moet óf een bereikbare dienst opleggen, of niet. Een bereikbare dienst is een dienst waarbij je een telefoon of pieper bij de hand hebt waarmee je bereikbaar bent, en wanneer je wordt opgeroepen, ben je bereid om te komen werken. Volgens de cao moet werkgever voor zo’n bereikbare dienst een vergoeding betalen.

 

Bereikbare dienst

Als een werkgever je vraagt om bijvoorbeeld in het weekend bereikbaar te zijn, moet je hem vragen: ‘Betekent dit dat ik een bereikbare dienst draai?’ Als hij dit bevestigt, dan kun je hem zeggen dat hij je dan volgens de cao een vergoeding moet betalen. Als je werkgever zegt dat het níet om een bereikbare dienst gaat, en hij je hiervoor dus ook niet gaat betalen, dan kun je ook de telefoon laten liggen als hij belt. Je bent niet verplicht om hem op te nemen, want je draait geen bereikbare dienst. Als je werkgever je maandag aanspreekt met ‘ik heb je wel vijf keer gebeld’, kun je antwoorden: ‘Oh? Maar ik wist niet dat ik dit weekend een bereikbare dienst draaide.’

 

Verplichtingen

Wanneer je een bereikbare dienst draait, heb je twee verplichtingen: je moet bereikbaar zijn, en je moet direct kunnen komen werken, als je wordt opgeroepen. Dit moet wel incidenteel zijn, bij bijzondere gevallen. Als bijvoorbeeld heel veel collega’s tegelijk ziek zijn. Een structureel personeelsgebrek in het weekend mag geen reden zijn voor bereikbare diensten. Als je bijvoorbeeld drie keer per maand een bereikbare dienst moet draaien, kun je aan de bel trekken bij de ondernemersraad. Deze kunnen vervolgens de werkgever aanspreken op het personeelsbeleid. De werkgever moet bijvoorbeeld meer gebruik maken van uitzendkrachten, of strakker roosteren.

1 REACTIE

  1. Graag jullie advies : ik zou voor breikbaarbeidsdienst ingepland staan het komend weekend. Ik wist dat niet. Nu kwam ik er gisteren (vanwege mijn vakantie )achter dat er 4 juli een mail rond is verstuurd dat ik dit weekend moet werken. Bij ons is bereikbaarheidsdienst van 7-7.30 u in de ochtend vanwege een evt. Ziekmelding. Dit is niet overlegd en daarbij al 3 weken geleden geregeld. Dat mag toch niet zomaar ?? Ik heb allerlei afspraken staan dit weekend.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.