Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Doorbraak in nieuwe bestralingstechniek

Kankerpatiënten zullen in de nabije toekomst mogelijk minder bijwerkingen van bestraling ondervinden. Drie ziekenhuizen werken aan een nieuwe techniek, die gezond weefsel minder beschadigt.

Een woordvoerder van het Nederlands Kanker Instituut-Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) in Amsterdam heeft dat bevestigd. De verwachting is dat de eerste patiënten met de nieuwe techniek in 2010 of 2011 kunnen worden behandeld.

Profijt
Volgens Marcel Verheij, hoofd van de afdeling radiotherapie in het NKI-AVL, kunnen tot 8000 van de bijna 45.000 kankerpatiënten die in Nederland worden bestraald, profiteren van de nieuwe vinding.

Diverse tumoren
De nieuwe methode is volgens Verheij geschikt voor de behandeling van keel- en longkanker, en mogelijk ook van maagkanker, prostaatkanker, borstkanker en tumoren in het hoofd en in het oog.

Protonen
Bij de nieuwe techniek worden patiënten met protonen bestraald. Voordeel is dat de straling vrijwel uitsluitend in de tumoren haar vernietigende werk doet en niet daarbuiten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.