Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties23

Medewerkers VVT krijgen aanbod ORT over verlof

Verpleegkundigen en verzorgenden in de VVT die onregelmatig werken en daarvoor een vergoeding krijgen, ontvangen een individueel aanbod waarin de gemiste ORT over de afgelopen 5 jaar gecompenseerd wordt.
ANP-1000_1053339.jpg
Foto: ANP

Dat meldt NU’91. De vakbond bereikte gisteren – na naar eigen zeggen lange en moeizaam verlopen onderhandelingen – een doorbraak in de discussie rondom de doorbetaling van onregelmatigheidstoeslag (ORT) tijdens verlof voor medewerkers in de verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT). NU’91 maakte hier samen met Actiz en BTN afspraken over in het onderhandelaarsakkoord voor een nieuwe cao VVT. 

Onderhandelingsakkoord cao vvt

In het bereikte cao-akkoord is onder meer afgesproken dat werknemers uit de VVT die onregelmatig werken en daarvoor een vergoeding krijgen, een individueel aanbod ontvangen waarin de gemiste ORT over de afgelopen 5 jaar gecompenseerd wordt.

NU’91 maakte zich de afgelopen tweeënhalf jaar sterk voor het recht op door- en terugbetaling van ORT tijdens verlof. Door het voeren van tientallen rechtszaken is er nu meer duidelijkheid over dit recht voor werknemers. De cao VVT is de eerste collectieve arbeidsovereenkomst waarin een regeling overeengekomen is, die het recht op ORT over verlof over de afgelopen vijf jaar compenseert.

Blog Sandra: ‘Verpleegkundige met macht’
Sandra is trots op collega’s die ORT over vakantie terugeisen van hun werkgevers.
Lees meer>>>

Hoofdpunten uit het cao-akkoord VVT

-Loonsverhoging van 1,65 procent structureel
-Medewerkers die niet onregelmatig werken krijgen eenmalig 2x 1,2 procent
-Medewerkers die wel onregelmatig werken en ingaan op het individuele aanbod ORT nabetaling krijgen eenmalig 2x 1,2 procent (1x in december en in 1x in februari)
De eindejaarsuitkering word met ingang van 2017 in november uitbetaald. Tevens wordt de eindejaarsuitkering verhoogd in drie stappen waardoor er een volledige dertiende maand ontstaat; de uitkering is dan 8,33 procent.

Doorbetaling ORT

Doorbetaling van ORT tijdens opgenomen verlof word vanaf januari 2017 betaald en wel over het gehele ‘verlofmandje’, dus over wettelijk en bovenwettelijk verlof. Betaald verlof bij bijzondere gebeurtenissen wordt een verlof waar medewerkers recht op hebben. Betaald verlof (7,2 uur) wordt uit het ‘verlofmandje’ (het totaal van verlofuren) gehaald en apart geoormerkt voor huwelijken geregistreerde partnerschappen, begrafenissen en (tand)artsbezoek. Vervolgens worden 14,4 uren omgezet in loon.  Het aantal uren is naar rato van de omvang van het contract. Rolf de Wilde van NU’91: ‘De meeste werknemers werken in deeltijd – 56% gemiddeld – dus de behoefte aan geld is in veel gevallen groter dan de behoefte aan tijd. Medewerkers die dat willen kunnen altijd extra dagen kopen.’

Nursing Experience
Op de Nursing Experience kun je een workshop volgen over het claimen van achterstallige ORT. Ben jij er ook bij, op 6 en 7 december in Ede? Meer informatie>> 

Uit eigen zak

FNV Zorg & Welzijn heeft ervoor gekozen het akkoord niet te ondertekenen. Een van de redenen daarvoor is deze kwestie over de onregelmatigheidstoeslag (ORT). Gisteren zei cao-onderhandelaar Sarah Dobbe van de FNV hierover: ‘Werkgevers willen in de cao opnemen dat ze maar de helft van dit bedrag betalen en dat de medewerkers de andere helft uit eigen zak betalen door het inleveren van vakantiedagen en minder loonsverhoging. Dat is natuurlijk absurd, we willen dat de rechterlijke uitspraak gewoon wordt nageleefd. (…) De meeste zorginstellingen kunnen dit gewoon betalen, maar we snappen dat werkgevers zich zorgen maken over sommige instellingen die het nu financieel moeilijker hebben. Natuurlijk laten we geen instellingen om deze reden failliet gaan. Juist daarvoor willen we aan de cao-tafel samen oplossingen zoeken, zodat geen enkele instelling zich dan zorgen hoeft te maken over bijvoorbeeld faillissement.’

Bekijk hier het volledige onderhandelingsakkoord>>>

23 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Blij dat ik weer in de ggz werk tegenwoordig.
  Niet dat het daar zo fanatstisch is.
  Maar in de verplerhuiszorg wordt je volledig uitgknepen.
  En Karel met zijn meer handen aan het bed….lekker jezelf volledig wegcijferen.
  Das nou net de rede dat de verpleeghuis cao tov de andere zorg cao's mijn inziens het meest omgunstig is.
  Nooit voor jezelf opkomen. Want het is zo zielig voor de clienten blehh. Moet je eens kijken hoeveel de gemiddelde instelling in ontroerend goed heeft
  En verlofmandje…alleen de naam al. Om te kotsen.
  Als werknemer ben je niets minder dam een patient. En met een inschaling op 35 voor de meeste is iedere extra cent meegenomen.
  Vinden ze het gek dat de gemiddelde vplk wel drie keer nadenkt alvorens een gare functie als meewerkend vplk in een verpleeghuis te gaan vervullen.
  Wist niet hoe snel ik weer terug moest naar waar ik ooit begonnen was.

 3. @Karel
  Zou je voordat je ons een schuldgevoel probeert aan te praten niet beter eerst naar de politiek en de zorgverzekeraars kunnen kijken? Denk je niet dat wij meer verdienen dan dat beetje achterstallige O.R.T. ? Sowieso krijgen we niet alles terug. Ik zie het als een beetje salaris wat zeker veel meer had moeten zijn voor het keiharde werken wat we doen..

 4. Waarom is er niets gedaan aan de flexibilisering? In principe 6 dagen beschikbaar moeten zijn voor 15 uur in de week. Daar lees ik alleen over dat de werkgever tenminste 4x per jaar een overzicht moet geven van je gewerkte uren. Ik wil gewoon een fatsoenlijk rooster waarin ik voor 100% van mijn uren ingepland sta. Niet voor 80% en de rest invullen voor ziekte en vakanties.

 5. @piet jans; je kan denken ergens recht op te hebben wat vokstrekt niet reëel is daar ga je aan voorbij. Ook aan het feit dat elke kostenpost ten laste komt van de zorg. Daarbij denk ik dat je vergeet dat er in die 10 jr alleen maar is bezuinigd. We zijn niet geholpen met geld ten laste van de zorg. Wij zijn geholpen met meer handen aan bed zodat we betere zorg kunnen geven! Tenzij je het geen lor scheelt welke zorg er gegeven kan worden als jij maar extra betaald wordt…. ja in dat geval wil ik graag voor filantroop uitgemaakt worden.

 6. Hier moet je uiteraard nooit mee akkoord gaan. Ik werk zelf niet in de zorg maar mijn partner wel. Het is beschamend hoe er elke keer weer opnieuw zo'n slecht CAO wordt afgesloten en dan staan de bonden nog te juichen ook. Kom nou eens een keer in actie mensen,het wordt echt tijd dat jullie een keer beloond worden voor jullie mooie maar zeer zware werk.

 7. Jolanda en karel, die afspraak ligt er al meer dan 10 jaar, al die tijd hebben de werkgevers dat geld ergens anders aan besteed. In juridische termen heet dat een onrechtmatige daad. Als burger wordt je dan gestraft en moet je het bedrag mét rente terug betalen. Zorgbestuurders/managers voelen zich te vaak verheven boven de wet … (en sommige collega zijn filantropen uit grootmoederstijd …)

 8. Probleem is dat er niet is gewerkt voor ORT. Je hebt gewoon lekker verlof! Waarom zou je dan een onregelmatigheids toeslag moeten krijgen? Om dit dwaze gedoe te moeten betalen (het tarief wat het Zorgkantoor betaald wordt echt niet hoger) moet iedereen in de zorg werkt verlof inleveren. De mensen die niet onregelmatig werken krijgen hier niets voor terug en mogen dus opdraaien voor de onterechte eis van hun collega's….FNV bedankt!

 9. Het gaat er bij mij nog steeds niet in. Niet werken en toch ort doorbetaald krijgen… net zo iets als niet sparen maar toch rente doorbetaald krijgen over de bedragen die je niet gespaard hebt. Vreemde wereld. En tuurlijk gelijk je recht opeisen hoor en straks zonder baan vanwege faillissement. Dan niet piepen natuurlijk. 1 ding het zal ten koste gaan van de zorg… btw waar was de ort ook al weer voor bedoeld… ???

 10. Cnv en Nu '91 last het klinken als ofavoriet de jackpot gewonnen is ,maar de medewerkers en dus ook hun eigen leden betalen met deze cao de ort uit eigen zak door het inleveren van 3 Vakantiedagen en bij een persoonlijk aanbod moet je maar afwachten of je ook daadwerkelijk krijgt waar je recht op hebt . Het kan zomaar zijn dat wat jij aangeboden krijgt nog niet de helft is van waar je recht op hebt dus accepteer net zomaar een aanbod omdat het mooi klinkt uit de mond van de werkgever en laat het bekijken door iemand die onafhankelijk is van jouw werkgever. En dat ze het ook in 1x betalen want het liefst doen ze het ook nog in termijnen. En dan mag je ook weer meer gebroken diensten draaien , dus meer opkomst momenten op 1 dag en meerdere in een week . En leuk hoor die loonsverhoging maar met al dat inleveren ga je er dus echt niet op vooruit . Al met al is deze CAO een verslechtering van onze werkomstandigheden en arbeidsomstandigheden!! Dit allemaal dankzij Nu '91 ; CNV ;FBZ en de werkgevers gezeten in ACTIZ . Lang leve het vakbondstientje waarvoor de medewerkers verkocht zijn aan de werkgevers!!

 11. NU’91 leden krijgen een toelichting op het cao VVT akkoord thuisgestuurd. Ook zijn 2 online chat spreekuren met een NU’91 cao-specialist ingepland: dinsdagmiddag 18 november van 15.00 – 17.00 uur en donderdagavond 20 november van 19.00 – 21.00 uur. Het chat spreekuur is bereikbaar via http://www.nu91.nl en staat ook open voor niet-leden.

 12. Ik vind de titel zeer misleidend. Wij gaan natuurlijk niet dat hele bedrag terugkrijgen. Het gaat om een individueel aanbod. Ter vergelijk bij de huisartsenposten ging dit om 50%. Daarnaast moeten we uren inleveren. En als je niet ingaat op het individuele aanbod wordt je de 2x 1,5% ook nog eens onthouden. Ik begrijp hier niets van en ik snap nu dat de FNV is afgehaakt.

 13. Lees ik dit goed?? 14,4 uur (naar ratio) wordt uit je verlofmandje gehaald en in loon omgezet oftewel die loonsverhoging betaal je zelf…
  Individueel aanbod ORT nabetaling. Meestal is een aanbod een lachertje. Betaal gewoon waar we recht op hebben, we hebben ervoor gewerkt!!
  Nee, we worden weer blij gemaakt met een sigaar uit eigen doos.
  Hoe zit het met gebroken diensten, hoe flexibel moet je nog zijn.
  Waar zijn die extra handen aan bed die ooit zijn beloofd zodat het ziekteverzuim kan worden aangepakt en het welzijn voor de client verbeterd.
  Wanneer wordt die administratieve rompslomp aangepakt (indicatie's, afvinklijstjes, enz)
  Ik ben lichtelijk teleurgesteld in dit akkoord.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.