Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Doorbraak: medisch voedingsmiddel tegen dementie

Specifieke medische voeding zorgen bij licht dementerenden voor duidelijke verbetering van het geheugen.

Dit blijkt uit onderzoek onder vijfhonderd dementerenden, door neuroloog Philip Scheltens van het Alzheimer Centrum VU. Deze resultaten zijn wellicht een doorbraak in het onderzoek naar behandeling van dementie.

 

Geneesmiddel dementie 

Een vaste combinatie van diverse nutriënten leidt bij licht dementerenden om de tot duidelijke verbetering van de functionele verbindingen in de hersenen – de synapsen. De onderzoeksresultaten laten zien dat dementie in het beginstadium aangepakt kan worden. ‘Het is mogelijk dat nog dit jaar het middel tegen dementie op de markt komt’, aldus Scheltens.

 

Hersenstichting 

Tijdens de ‘Nationale Hersenlezing’ van de Hersenstichting Nederland sprak professor Scheltens over dit onderzoeksresultaat. Verder pleit hij voor extra investeringen in onderzoek naar bestrijding van dementie. ‘Bij aids is de mortaliteit met 85 procent gedaald door extra geld voor onderzoek. Voor dementie geldt dat het vijf voor twaalf is.’

 

Medische voeding 

De ‘shake’ van nutriënten – ‘Het gaat om medische voeding’, benadrukt Scheltens – is ontwikkeld in samenwerking met Nutricia. Dit bedrijf zal het product mogelijk dit jaar nog op de markt brengen, verwacht Scheltens. ‘Het is geen medicijn, de registratie van dit product vergt geen lange procedure.’ Of de mix tegen dementie uiteindelijk ook aan voedsel toegevoegd kan worden, moet volgens Scheltens nog verder onderzoek naar worden gedaan.

 

Herstellende werking

Het gaat bij de nutriëntenmix om de juiste combinatie die ervoor zorgt dat de membranen tussen de neuronen in de hersenen herstellen. Het is nog niet bekend of deze aanpak een langdurig klinisch effect heeft. Bij vergevorderde dementie werkt de mix waarschijnlijk niet. Daarom is het volgens Scheltens belangrijk dat de dementie in een vroeg stadium ontdekt wordt. ‘Te vaak worden signalen nog gezien als horend bij de ouderdom. De huisarts moet bij een ‘niet-pluis gevoel’ de patiënt doorverwijzen naar een geheugenpoli.’

 

Bron: Zorgvisie

 

Lees ook:

  • Weblog verzorgende Conny: Dementie
  • Vraag en Antwoord: In hoeverre heeft de familie de eindverantwoording over demente ouder?
  • Geef je reactie

    Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.