Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Doorbraak onderzoek diabetes type 1

Patiënten met suikerziekte kunnen mogelijk genezen worden, ook jaren nadat de diagnose is gesteld. Dat blijkt uit onderzoek van professor Bart Roep van het Leids Universiteit Medisch Centrum.

Roep ontdekte dat mensen met diabetes type 1 nog altijd cellen hebben die insuline kunnen aanmaken, maar dat die niet actief zijn. Dit is in tegenstelling met de eerdere conclusie dat de cellen helemaal weg zouden zijn. Als die cellen weer geactiveerd kunnen worden, kan de patiënt genezen, zelfs zo’n 10 jaar na de diagnose.

 

Afweercellen

Bij diabetes type 1 vallen afweercellen de bewuste insuline genererende cellen aan. Roep heeft nu ook precies kunnen vaststellen welke afweercellen dat zijn. ‘Daardoor kan je gericht een vaccin ontwikkelen dat alleen die ontspoorde afweercellen aanpakt.’

 

Diabetes

Vermoedelijk kunnen zo’n 50.000 mensen met deze vorm van diabetes baat hebben bij zo’n vaccin. Vooralsnog zijn de onderzoekers nog bezig met de eerste stappen in de ontwikkeling van zo’n vaccin. Eventueel vooraf vaccineren, zoals bijvoorbeeld met meningokokkentypes gebeurde, is nog ver weg, meent Roep. Het onderzoek is mede mogelijk gemaakt door het Diabetes Fonds.

 

Bron: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.