Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Draadloze pacemaker voor 86-jarige patiënt

Het Academisch Medisch Centrum (AMC) heeft als eerste Nederlandse ziekenhuis succesvol een 86-jarige patiënt een draadloze pacemaker gegeven.

De pacemaker is ingebracht met behulp van een katheter via de lies. Deze nieuwe behandelmethode wordt momenteel in Europa bij 40 patiënten getest. Als de test naar wens verloopt, kan deze minder intensieve manier van het plaatsen van een katheter binnen een jaar gemeengoed worden. Dat heeft cardioloog Reinoud Knops woensdag bekendgemaakt.

 

Pacemaker

Per jaar krijgen ongeveer 5000 tot 7000 mensen een pacemaker. Er bestaan drie verschillende pacemakers, met één, twee of drie draden. De draadloze pacemaker vervangt de variant met één draad.

 

Minder complicaties

Het voordeel van de draadloze pacemaker is volgens Knops onder meer dat de ingreep veel minder intensief is dan momenteel het geval is. Daarnaast is de kans op complicaties, bijvoorbeeld infecties, stukken minder.

 

Bron: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.