Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Draagduur therapeutisch-elastische kous na trombose vaak onnodig lang

De draagduur van therapeutisch-elastische kousen na een diep veneuze trombose kan in de helft van de gevallen veel korter dan nu standaard gebeurt. Die draagduurverkorting kan zelfs oplopen tot anderhalf jaar.
Draagduur steunkous na trombose kan vaak korter.
Draagduur steunkous na trombose kan vaak korter (foto: Shutterstock).

Dat concluderen onderzoekers van het Maastricht UMC+ na een studie onder 865 patiënten uit veertien verschillende ziekenhuizen in Nederland (twaalf) en Italië (twee). De draagduur is, bij mensen met een trombosebeen, volgens de huidige CBO-richtlijn nu 24 maanden. ‘Hoe die richtlijn voor draagduur tot stand is gekomen, is eigenlijk niet geheel duidelijk en ook nooit goed onderzocht’, zegt hoofdonderzoeker Arina ten Cate. ‘Daarom hebben wij de handschoen opgepakt.’

Overbodig

De onderzochte patiënten met acute trombose werden willekeurig onderverdeeld in twee onderzoeksgroepen, waarbij rekening werd gehouden met een eerlijke verdeling aan leeftijd, body mass index (BMI) en het ziekenhuis waar de patiënt behandeld werd. De ene helft van de groep kreeg een individueel advies over het dragen van een therapeutisch-elastische kous (TEK). De andere groep moest de TEK 24 maanden dragen, zoals de richtlijn beschrijft. Bij meer dan de helft van de mensen die een persoonlijk behandelplan kregen, bleek de kous na zes maanden overbodig. Bij elf procent kon de ondersteuning van de kous na een jaar worden stopgezet, schrijven de onderzoekers.

Tien miljoen euro

Het Maastricht UMC+ volgt naar aanleiding van het onderzoek niet langer de richtlijn, maar kijkt per individuele patiënt naar de meest passende behandeling. Als iedereen dit zou doen, kan dat volgens de onderzoekers jaarlijks een besparing van zo’n tien miljoen euro aan zorgkosten opleveren. Jaarlijks krijgen ruim 250.000 Nederlanders een TEK aangemeten om complicaties na een trombosebeen te voorkomen. De volledige onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in The Lancet Haematology.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.