Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Dreigend tekort aan medicijn tegen leukemie’

Binnen enkele weken dreigt er een tekort aan het medicijn cytarabine dat voor patiënten met acute leukemie van levensbelang is. Daarvoor waarschuwde ziekenhuisapotheker Nicole Hunfeld van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam dinsdag op Radio 1.
'Dreigend tekort aan medicijn tegen leukemie'

Door onduidelijke oorzaak is het middel sinds januari slecht te verkrijgen via de medicijnfabrikanten die het leveren. ‘Wat we weten uit de VS is dat er een probleem is met de vloeistof nadat het in de fabrieken gemaakt is. Het blijkt dat er kristallen in de flacons terug te vinden zijn, dus kunnen ze niet uitgeleverd worden. Men moet het opnieuw gaan maken en dat kost veel tijd. Intussen ontstaan er tekorten. Dat is meestal oplosbaar, maar nu is het heel moeilijk’, zegt Hunfeld. De betrokken artsen hebben afgesproken de beschikbare medicijnen eerlijk te verdelen.

Geen alternatief
Voor de levensbedreigende acute leukemie bestaat, volgens de apotheker, op het moment slechts één medicijn. Eerst was er een alternatief, maar dat is enige tijd geleden van de markt gehaald. Cytarabine is een zogenoemd generiek medicijn. Dat betekent dat er geen patent meer op het geneesmiddel rust en fabrikanten het vrij mogen produceren. Volgens Hunfeld komt het heel zelden voor dat een dergelijk middel moeilijk te verkrijgen is.

Brandbrief
Het Erasmus Medisch Centrum heeft een brief gestuurd aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg over de kwestie, in de hoop dat die ervoor kan zorgen dat het geneesmiddel weer beschikbaar komt. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft de brief ontvangen en zegt de zorgen te delen. De Inspectie inventariseert nu hoe groot de leveringsproblemen zijn en wil uitzoeken wat de precieze oorzaak is van het tekort. Ook wordt er gekeken of in Europees verband de productie kan worden opgehoogd of dat er bijvoorbeeld geneesmiddelen uit andere landen gehaald kunnen worden.

Zorgvisie, NOS nieuws
Door: redactie Nursing

Abonneren
Op de hoogte blijven? Abonneer je nu op de Nursing-nieuwsbrief

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.