Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Drie maanden cel voor mishandelen verpleegkundige

De 32-jarige man die vorig jaar een verpleegkundige mishandelde in het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen krijgt een gevangenisstraf van zes maanden, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Dit oordeelde de rechtbank in Arnhem maandag.
Drie maanden cel voor mishandelen verpleegkundige

Het CWZ gaat nu een civiele procedure starten om de geleden schade te verhalen in de vorm van een schadevergoeding, zo meldt een woordvoerder van het ziekenhuis.

Doodslag niet bewezen
De rechtbank heeft als bijzondere voorwaarde aan de straf verbonden dat de verdachte onder reclassering wordt gesteld. De dader had een strafblad. Het Openbaar Ministerie had aanvankelijk twintig maanden tegen hem geëist, waarvan tien maanden onvoorwaardelijk. De rechtbank acht het niet bewezen dat er sprake is van doodslag. Wel is bewezen dat de dader de verpleegkundige opzettelijk heeft mishandeld en haar keel heeft dicht geknepen.

Mishandeling verpleegkundige
De verpleegkundige werd in oktober vorig jaar op de spoedeisende hulp aangevallen door de man omdat hij vond dat ze niet snel genoeg hulp verleende aan zijn aan diabetes mellitus lijdende buurmeisje.

Nursing-blogger Marcellino Bogers was aanwezig bij de zitting, lees zijn blog ‘Vechten voor je vak’.

Door: redactie Nursing

Op de hoogte blijven? Volg nursing.nl op Twitter!

6 REACTIES

 1. En hoe zit het als je als verpleegkundige na je late dienst op weg naar huis in de bus mishandeld wordt? Dat is mij dus overkomen een paar maanden geleden. De chauffeur is na het laten de-escaleren, gewoon doorgerden. Heb heel netjes aangifte gedaan. Zat tot 2.30 ’s nachts op het politiebureau. Nog niets over gehoord. Voor het zelfde geld zie ik de daders bij mij op de afdeling terug als patient… of gebeurt het me nog een keer.
  In de beroepscode staat dat je ten alle tijde verpleegkundige bent, en dat je dus in je prive ook mensen moet helpen als het nodig is (bij ongevallen). Maar ben je na je werk in dit soort situaties ook een pleeg, en moet er ook snel gehandeld worden door de politie??? Schijnbaar niet, en telt het dus alleen voor agressie op je werk, niet na je werk.

 2. Lees alle reacties
 3. Een man die een waxinelichtje naar de goeden koets gooit, zit maanden in voorarrest….Een gestoord persoon, die het noodzakelijk acht een verpleegkundige de keel dicht te knijpen, krijgt 3 maanden cel.
  Is er in Nederlnad soms sprake van klassejustitie?
  En is er ook een vorm van “minachting” voor hulpverleners? -> daarmee bedoel ik: een vorm van slapheid van het hele justitiele apparaat,als het gaat om straffen voor dit soort daden, die ongekend is.

 4. Hoezo maar 3 maanden celstraf voor de keel dichtknijpen van een hulpverlener? En dat voor iemand die een strafblad heeft??? Ongelooflijk.
  Blijf met je handen van de hulpverlener af!! En laat haar/hem zijn werk uitvoeren.
  Ze mogen van mij iemand 10 á 20 jaar geven voor zo’n vergrijp.
  De v.p-er komt nooit meer van dit trauma af en heeft levenslang.

 5. Erg weinig straf voor dit vergrijp. Misschien is het voor de dader wel genoeg en doet hij het daarom nooit meer, maar als afschrikking naar een volgende soortgelijke misdaad is het natuurlijk niets. Als zo iets weer gebeurd (en dat doet het ook zeker), moet het veel meer bekend worden. Alle kranten kunnen het publiceren, op TV en radio laten horen, evt. op publieksborden laten zetten. Het informeren van de wereld geeft veel meer effect.
  Het verhogen van de straf na elk vergrijp ook voor anderen lijkt mij een goede optie.
  Ook het binnen de rechterlijke macht bekend maken van
  soortgelijke incidenten is een idee.
  Kaarsjes branden of stille tochten helpt niets.
  (Als het kalf verdronken is , dempt men de put)

 6. DRIE maanden cel, want hij had alleen maar haar keel dichtgeknepen. Als zorgverlener is ze misschien nu wel levenslang dood. En daarnaast nog drie maanden voorwaardelijk voor iemand die al eerder in de fout is gegaan: die heeft zijn voorwaardelijk al voor het incident verspeeld.
  Ik dacht dat geweld tegen hulpverleners strenger zou worden aangepakt: zijn de andere straffen dan nog lichter?
  Verpleegkundigen: om met Marcellino te spreken: wanneer doen wij iets substantieels: niet het kaarsje. Misschien weer de hoogste tijd voor een “witte woede” (zoals eind jaren 80 van de vorige eeuw de VIO: verpleegkundigen in opstand)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.