Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Drie nominaties voor diabetesverpleegkundige 2008

Twee nurse practitioners en een diabetesverpleegkundige zijn genomineerd voor de EADV-Award 2008. De award wordt iedere twee jaar toegekend aan een diabetesverpleegkundige met een bijzondere bijdrage aan de diabeteszorg.
Drie nominaties voor diabetesverpleegkundige 2008

 

De prijs wordt uitgereikt op 14 november, tijdens het grote congres van de EADV, de beroepsorganisatie voor diabeteszorgverleners.

De drie genomineerden voor de EADV-Award 2008 zijn Winnie van El (nurse practitioner diabetes in het Universitair Medisch Centrum Groningen), Anneke Goedhart (nurse practitioner diabeteszorg bij de Alysis Zorggroep te Zevenaar) en Anita van Linde-Koning (diabetesverpleegkundige in de Isala klinieken te Zwolle).

Omgekeerde spreekuur
Winnie van El heeft zich volgens de jury vooral onderscheiden door het ‘omgekeerde spreekuur’. Dit heeft zij in 1997 ontwikkeld en ingevoerd in het UMC Groningen. Het omgekeerde spreekuur houdt in dat de verpleegkundige een deel van de periodieke controles overneemt van de arts en dit combineert met het geven van diabeteseducatie. Het omgekeerde spreekuur is inmiddels ook in andere ziekenhuizen geïntroduceerd. Winnie van El is ook de initiator en de coördinator van het ‘innovatieproject Diabetes en Nierfalen’.

Seksualiteit
Anneke Goedhart maakt zich al acht jaar sterk voor het bespreekbaar maken van het onderwerp diabetes en seksuele disfunctie. ‘Uit haar benadering van patiënten, haar bijdrage aan onderwijs, onderzoek en diverse publicaties op dit gebied blijkt grote betrokkenheid. De manier waarop zij het onderwerp seksualiteit uit de taboesfeer heeft gehaald – zowel bij patiënten als bij hulpverleners -, is zeker innovatief te noemen’, zegt de jury. ‘Anneke Goedhart is erin geslaagd een zorgstructuur te vormen waarbij de patiënt wordt verwezen naar de juiste hulpverlener voor een adequate behandeling.’

Insulinepomptherapie
Anita van Linde levert achter de schermen een belangrijke bijdrage aan het forum van www.diabetes2.nl, een veel geraadpleegde en gezaghebbende website voor diabetesprofessionals. Ook was zij actief betrokken bij de totstandkoming van het boek Protocollaire diabeteszorg. En nu werkt zij samen met een aantal collega’s aan een nieuw boek over insulinepomptherapie, waarbij ze zich vooral richt op de verpleegkundige aspecten van insulinepomptherapie. Ook speelt Anita van Linde een belangrijke rol bij de begeleiding van wetenschappelijk onderzoek, bijvoorbeeld op het gebied van continue glucosesensoren.

Door: Redactie Nursing
EADV

Lees ook:

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.