Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Drie verpleegkundigen berispt na overlijden baby

De tuchtrechter heeft de verpleegkundigen op de vingers getikt omdat ze slordig hebben gehandeld bij de opname van een te vroeg geboren baby.
De verpleegkundigen schoten tekort bij de behandeling van de premature baby. Foto: Fotolia

Een vierde verpleegkundige heeft een waarschuwing gekregen. Dit meldt de Leeuwarder Courant naar aanleiding van een uitspraak van het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Amsterdam. De baby werd tien weken te vroeg geboren in het UMCG in Groningen. Hier verbleef het kind een maand. Vervolgens werd het overgedragen naar het Medisch Centrum Leeuwarden, waar na aankomst verschillende fouten werden gemaakt door de betrokken verpleegkundigen.

Stekker in stopcontact

Zo werd de bevochtiger van het beademingsondersteuningsapparaat verwisseld, zonder dat daarbij de stekker in het stopcontact is gedaan, waardoor de alarmering niet functioneerde. Een collega-verpleegkundige had dit volgens de tuchtrechter moeten checken. Ook had de verpleegkundige naar eigen inzicht de temperatuur in de couveuse ingesteld, wat 1,2 graden hoger was dan in het UMCG. Dit had zij moeten afstemmen met het vorige ziekenhuis waar de baby verbleef. Vervolgens ging de aanvankelijk gezonde premature baby zienderogen achteruit: hij kreeg koorts, braakte, en kreeg negen minuten geen zuurstof. Na één dag werd hij teruggebracht naar het UMCG, waar hij overleed. Twee andere verpleegkundigen moesten zich voor de tuchtrechter verantwoorden voor het geven van een tien keer te hoge dosis morfine aan de baby.

Berisping

De vier ervaren verpleegkundigen hebben volgens de tuchtrechter onvoldoende gefunctioneerd, maar doet geen uitspraak in hoeverre de gemaakte fouten hebben bijgedragen aan de verslechtering van de baby, aldus de Leeuwarder Courant. Uiteindelijk kregen drie verpleegkundigen een berisping, en eentje een waarschuwing. Het Medisch Centrum Leeuwarden heeft naar aanleiding van het incident tien verbetermaatregelen ingevoerd.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.