Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

3 vragen om valrisico oudere te bepalen

Thuiszorgmedewerkers kunnen voortaan met drie simpele vragen het risico op vallen bij ouderen vaststellen. Een analyse moet vervolgens helpen bij de preventie.

 

De drie vragen luiden: bent u de afgelopen twaalf maanden gevallen? Heeft u mobiliteitsproblemen? Bent u bang om te vallen? Aan de hand van de antwoorden volgt een uitgebreide analyse.

Opsporen valrisico
‘Het aantal ouderen dat valt, blijft hoog. Veel professionals zijn bezig met valpreventie, maar ze lopen tegen het probleem aan dat ouderen met een verhoogd risico zich natuurlijk niet zelf melden. Die moet je actief opsporen’, zegt Merei Lugtenberg van Consument en Veiligheid.

Risicofactoren
Als na de valrisicotest blijkt dat een oudere een verhoogd valrisico heeft, kan de verzorgende of verpleegkundige een uitgebreide valanalyse maken. Problemen met mobiliteit, angst om te vallen, visusproblemen, medicatiegebruik en duizeligheid: alle factoren die risicoverhogend zijn, worden getoetst en onderzocht. Praktische tips en mogelijkheden voor doorverwijzing helpen de zorgmedewerker bij de verdere preventie.

De valanalyse is ontwikkeld door Consument en Veiligheid, V&VN en NVvPO (praktijkondersteuners).

Klik hier voor de valanalyse

Bron: Consument en Veiligheid

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.