Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Driekwart verpleegkundigen ziet rol stervenshulpverlener wel zitten

Vierenzeventig procent van de verpleegkundigen ziet een rol voor de verpleegkundige weggelegd als stervenshulpverlener bij voltooid leven, mits daartoe opgeleid. Dit blijkt uit een peiling die beroepsvereniging NU’91 onlangs deed onder haar leden.
1.jpg

De resultaten van de peiling vormen voor NU’91 een eerste stap in het verkennen van de rol van de verpleegkundige als stervenshulpverlener bij voltooid leven, zegt Karin Weerts, communicatieadviseur van NU’91. ‘De volgende stap is dat we in een klankbordgroep met de leden overleggen over hoe de opleiding voor deze functie eruit zou moeten zien en wat de taakomschrijving zou moeten zijn. Ook willen wij hierover op korte termijn rond de tafel gaan zitten met minister Schippers en minister Van der Steur.’

In oktober boden minister Schippers en minister Van de Steur een brief aan het kabinet aan, waarin zij pleitten dat mensen met een ‘voltooid leven’ wettelijk de mogelijkheid zouden moeten krijgen om hun leven met medicijnen te beëindigen. De nieuwe functie van stervensbegeleider zou volgens minister Schippers naast artsen en psychologen ook door verpleegkundigen ingevuld kunnen worden. 

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE), verwacht dat het vooral verpleegkundigen zullen zijn die het beroep van stervenshulpverlener zullen gaan uitoefenen. Lees meer >>

Ruim honderd leden van NU’91 reageerden op de website van de beroepsvereniging op de stelling  “Een verpleegkundige heeft, mits daartoe opgeleid, een rol als stervenshulpverlener bij ‘voltooid leven’”. Vierenzeventig procent was het eens met de stelling, achttien procent was het oneens en acht procent reageerde met ‘neutraal’.

Precaire kwestie

Ook beroepsvereniging V&VN onderzoekt momenteel hoe hun achterban denkt over de rol van stervenshulpverlener. Woordvoerder Sietske Ligtvoet zegt nog geen uitspraken hierover te kunnen doen. ‘Het is een precaire kwestie, die we graag goed onderzoeken voordat we verdere actie ondernemen.’ 

Ook longarts Sander de Hosson ziet een rol voor verpleegkundigen bij stervensbegeleiding. Op 6 december geeft hij op de Nursing Experience een workshop Palliatieve Zorg. 

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.