Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Drinkwater chloreren in ziekenhuizen’

Ziekenhuizen en verpleeg- en verzorgingshuizen kunnen sterfgevallen als gevolg van legionella voorkomen door het drinkwater te chloreren.

Dat zegt het RIVM in een reactie op de oproep van hoogleraar Gezondheidstechniek Annelies van Bronswijk (TU Eindhoven) aan waterleidingbedrijven om chloor aan het Nederlandse drinkwater toe te voegen. Alleen zo kan de gevaarlijke legionellabacterie effectief worden bestreden, stelt zij. Van Bronswijk schat dat jaarlijks achthonderd mensen aan legionella overlijden, veel meer dan de tientallen doden volgens de officiële cijfers.

Kwetsbare mensen
Het rijksinstituut voor de volksgezondheid RIVM heeft positief gereageerd op de oproep om drinkwater te chloreren. ‘Van Bronswijk heeft een goed punt’, zegt hoofd Infectieziektenbestrijding Jim van Steenbergen in onder meer het Brabants Dagblad. ‘Niet heel Nederland hoeft meteen aan het gechloreerde water. Ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingshuizen, waar kwetsbare mensen verblijven, kunnen water als het hun gebouw binnenkomt ook individueel chloreren.’
Ook legionella-expert Jeroen den Boer van het Streeklaboratorium Haarlem vindt dat de aanpak van legionella tekortschiet, vooral voor kwetsbare groepen.

Kankerverwekkende stoffen
Anders dan in veel andere landen voegt de Nederlandse overheid geen chloor aan drinkwater toe omdat het potentieel kankerverwekkende stoffen zou bevatten en schadelijk is voor het milieu. Ook vinden veel mensen gechloreerd water niet lekker, maar volgens het RIVM zijn er ook chloortoevoegingen die smaakloos zijn.
In Nederland is het drinkwater van zeer goede kwaliteit, maar kan onderweg naar de kraan met legionella worden besmet. ‘Een overheid die niet wil chloreren is niet meer van deze tijd’, vindt hoogleraar Van Bronswijk. Ze wijst er op dat het chloor in het drinkwater er bij de kraan kan worden uitgefilterd. ‘In de Verenigde Staten heeft iedereen hier in zijn keuken een apparaatje voor.’

Door: redactie Nursing
Brabants Dagblad

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.