Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Drukke verpleegkundige is onzorgvuldig

Hoe drukker de verpleegkundige tijdens een dienst, hoe groter de kans dat ze routinechecks vergeet.
Werkdruk
Ook routinechecks, zoals het controleren van infusen, sneuvelden door hoge werkdruk. (Foto: Pixabay)

Dat schrijft Medisch Contact naar aanleiding van een onderzoek onder verpleegkundigen op een neonatale intensive care. Het artikel verscheen onlangs in het tijdschrift JAMA Pediatrics.

Handelingen

Bij het onderzoek vulden 136 NICU-verpleegkundigen aan het eind van hun dienst zelf een lijst in over de werkdruk en het niet uitvoeren van een of meerdere verpleegkundige handelingen, zoals het dubbelchecken van medicatie, het verkrijgen van laboratoriummonsters of handelingen rond infectiepreventie. Uit de resultaten bleek dat er een verband was tussen de werkdruk en deze handelingen. Ook routinechecks, zoals het controleren van infusen, sneuvelden door hoge werkdruk.

Eigen bevindingen

De onderzoekers benadrukken dat de resultaten zijn gebaseerd op de eigen bevindingen van verpleegkundigen. Die zijn nog niet vaak gebruikt als maatstaf in het onderzoek naar de werkdruk. Daarnaast blijkt dat het aanpakken van personeelstekorten volgens de onderzoekers geen zaligmakende maatregel is: de resultaten lieten zien dat gemiste zorghandelingen niet te voorkomen waren door het aannemen van meer mensen.

2 REACTIES

  1. Hulde aan de verpleegkundigen, die dit aangeven. Ik wil even kanttekenen, dat onzorgvuldigheid bij te hoge werkdruk geldt voor alle beroepsgroepen (ook in de zorg/medisch) en voor alle betrokkenen uiterst onprettig is/onaangename neveneffecten heeft/kan hebben.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.