Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Dubbelfunctie verpleegkundig onderzoeker is wenselijk’

Docenten verpleegkunde en onderzoekers zouden ook in de praktijk moeten kunnen blijven werken. Dit stelt Johanna Diepeveen-Speekebrink (80) die nauw betrokken was bij het opzetten van de wet BIG en het professionaliseren van de verpleegkunde.
johanna.jpg
Johanna Diepeveen-Speekebrink was nauw betrokken bij de professionalisering van het verpleegkundige vak.

TvZ, vakblad voor verpleegkundigen, interviewde Diepeveen-Speekebrink voor haar nieuwste nummer. Ondanks dat zij al een tijdje met pensioen is, volgt ze de ontwikkelingen voor verpleegkundigen nog op de voet. ‘Ik zou wensen dat er voor verpleegkundigen veel meer mogelijkheden komen om praktijk en onderzoek te combineren in een dubbelfunctie. In Nederland is dat vaak nog moeilijk. Verpleegkundig onderzoekers werken nu vaak zonder dat zij bij de directe patiëntenzorg betrokken zijn, of komen met hun master verplegingswetenschap in beleidsfuncties terecht. In het buitenland zijn zulke dubbelfuncties wel mogelijk en soms zelfs verplicht. Ook docenten zouden naast hun lesgevende taken in de praktijk moeten kunnen blijven werken. Nu gebeurt dat slechts bij uitzondering’, stelt zij in het interview met TvZ.

Dubbelfunctie voor docent verpleegkunde

‘Afgestudeerden van de MANP-opleiding houden zich daarentegen zoveel met patiëntenzorg bezig dat er van onderzoek weinig terecht komt, tenzij ze een promotietraject gaan volgen. Ik zou wensen dat deze dubbelfunctie een algemeen geaccepteerd model wordt en voorwaarde bij het aanvaarden van een onderzoeks- of docentenfunctie.’ Het spijt haar ook dat er nauwelijks nog verpleegkundigen op bestuursniveau functioneren. ‘Dat is een typisch Nederlands verschijnsel. In de ons omringende landen is de aanstelling van een verpleegkundige in de raad van bestuur normaal. De Magnet-ziekenhuizen in de VS kennen ook allemaal een verpleegkundig directeur. Deze kan veel betekenen voor de ontwikkeling van de verpleegkundige beroepsgroep in haar ziekenhuis en het bevorderen van het expertniveau in de praktijk.’

Hoogleraar Verplegingswetenschappen Hester Vermeulen is in gesprek met diverse partijen om het mogelijk te maken dat verpleegkundigen naast het wetenschappelijk onderzoek dat ze doen, toch aan het bed van de patiënt blijven staan. Lees meer >>

Van Diepeveen-Speekebrink begon haar carrière als verpleegkundige en werkte al op jonge leeftijd als leidinggevende in de VS. Ook werd ze docent verpleegkunde op de opleiding van het Academisch Ziekenhuis Utrecht (AZU; later UMCU). Zij was nauw betrokken bij de ontwikkeling van de Wet BIG en de academisering van het beroep. Er is een prijs naar haar vernoemd: ieder jaar wordt de Johanna Diepeveen-Speekenbrink Wetenschapsprijs uitgereikt aan de auteur van de beste afstudeerscriptie van de opleiding Verplegingswetenschap. Dit jaar was de winnaar van deze prijs Liselot Perdaems-Oors. De Jeltje de Bosch Kemper Best Practice Award 2016, die gelijktijdig wordt uitgereikt voor studenten van de opleiding Master of Advanced Nursing Practice, werd gewonnen door Lian Bakker.

1 REACTIE

  1. Wij hebben jarenlang een docent op de afdeling gehad die een of soms twee dagjes per week op de afdeling werkte.
    Recent hebben wij afscheid van hem genomen,want te traag,te weinig op de hoogte van de gang van zaken,niet flexibel en geen inhoud.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.