Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Duidelijkheid over minimum verzorgenden voor bewoners

Hoeveel zorgmedewerkers moeten er minimaal op een verpleegafdeling staan om de kwaliteit van zorg te garanderen? Het ministerie van VWS komt nog vóór 1 oktober met het antwoord op deze vraag.
001_RBIAdam-image-1305417.jpeg
Veel verzorgenden vinden het niet fijn als ze alleen verantwoordelijk zijn voor dertig cliënten. - Foto: Roos Koole (ANP)

Dat schrijft staatssecretaris Martin van Rijn (VWS). Een minimumnorm voor de bezetting op verpleegafdelingen is onderdeel van een motie uit 2014 van SP-Kamerlid Renske Leijten. Haar fractie wil naar aanleiding van het Kamerdebat over kwaliteit van verpleeghuiszorg weten wanneer officieel sprake is van onderbezetting. Van Rijn laat in een Kamerbrief van 15 augustus weten dat de bezettingsnorm momenteel wordt getest en onderdeel zal zijn van het nieuwe kwaliteitskader van het Zorginstituut dat voor oktober klaar moet zijn. 

Minimale bezetting

Eén verzorgende die in de nacht verantwoordelijk is voor vijftig bewoners, twee verzorgenden overdag op dertig bewoners… regelmatig spreken zowel verzorgenden ig als cliënten en familieleden hun zorgen uit over de minimale bezetting in verpleeghuizen, en de stress en het verantwoordelijkheidsgevoel dat dit met zich meebrengt. Tijdschrift voor Verzorgenden krijgt regelmatig vragen van verzorgenden hoeveel verzorgenden er minimaal voor hoeveel cliënten verantwoordelijk mogen zijn. Ze gaan er vaak vanuit dat hier nationaal geldende regels voor zijn. Jurist Carel van den Bergh van NU’91: ‘Hier kan ik heel duidelijk over zijn: deze regels bestaan niet. Daarvoor is de volgende reden: als er een regel zou bestaan die zegt dat er minimaal twee verzorgenden op tien bewoners moeten zijn, dan loop je het risico dat veel instellingen deze bodemaantallen gaan hanteren. Terwijl zorg maatwerk is: op sommige afdelingen werkt twee verzorgenden op tien bewoners prima, terwijl dit op andere afdelingen veel te weinig is. Als er dan incidenten plaatsvinden, kunnen instellingen zich niet verschuilen achter de uitspraak: ‘Ja maar we hebben voldaan aan het minimale aantal verzorgenden.’

Ziekteverzuim in zorg

Daar gaat nu dus verandering komen, schrijft Martin van Rijn in een brief aan de Tweede Kamer. In dezelfde brief informeert hij de Kamer ook over het bericht dat het ziekteverzuim in de zorg in de afgelopen tien jaar niet eerder zo hoog is geweest als in het eerste kwartaal van 2016. Dat blijkt uit een bericht van het CBS eind juni. Van Rijn zegt dit beeld niet te herkennen en haalt eveneens CBS-statistieken aan. ‘Uit CBS-statistieken blijkt dat het ziekteverzuim in de gezondheids- en welzijnszorg sinds 2000 juist significant is gedaald, van 7,8 procent in 2000 naar 3,9 procent in 2015.’ Volgens de staatssecretaris kennen het derde en het vierde kwartaal van oudsher een hoger ziekteverzuim en mag daarom het eerste kwartaalcijfer van 2016 niet vergeleken worden met het jaarcijfer 2015. ‘Kijken we in de CBS-statistieken alleen naar het ziekteverzuim in het eerste kwartaal dan zie we dat het ziekteverzuim in het eerste kwartaal gedaald is sinds 2000.’ Volgens de staatssecretaris is vergeleken met andere sectoren wel sprake van een hoog ziekteverzuim in de zorg. Maar dat is altijd al zo geweest omdat het om emotioneel en lichamelijk zwaar werk gaat. Het heeft volgens hem in ieder geval niets te maken met bezuinigingen in de zorg. 

Handig: deze 6 yoga mindfulnessoefeningen kun je als verzorgende of verpleegkundige tijdens je werk doen, en leveren direct ontspanning op. Naar de oefeningen 

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.