Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Duizenden Achmea-cliënten wachten op thuiszorg

Ongeveer 9000 verzekerden van Achmea wachten te lang op thuiszorg. Verder krijgen 446 patiënten op dit moment geen zorg terwijl zij dat wel hard nodig hebben. De zorgverzekeraar en de staat wijzen elkaar de beschuldigende vinger over de kwestie.

Achmea eist dat de overheid niet langer een maximum stelt aan het budget voor de thuiszorg. Anders wil het 40 miljoen euro extra voor deze zorg. De zorgverzekeraar stelt dat de overheid over de rug van patiënten op thuiszorg bezuinigt, aldus advocaat Arnold Versteeg van Achmea in een kort geding dat Achmea tegen de staat heeft aangespannen.

Chaos
De staat werpt tegen dat Achmea zelf schuld draagt van de wachtlijst en het uitblijven van zorg. Raadsman Rolf de Groot spreekt van een ‘valse noot’. Zo heeft de zorgverzekeraar volgens hem ‘een chaos’ gemaakt van een regeling voor schrijnende gevallen. Het totale maximale budget voor de zogeheten AWBZ, waaruit de thuiszorg wordt betaald, is gebaseerd op de vraag naar thuiszorg in het voorgaande jaar. Daarbovenop komt een opslag voor de groei van het aantal patiënten. Achmea verwerpt deze berekening, die volgens de verzekeraar tot financieringstekorten leidt.

Marktleider
Achmea staat niet alleen in zijn claim. Deze zomer eisten alle zorgverzekeraars samen een extra bedrag van 122 miljoen euro. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) stelt echter dat er van het totale budget nog 42 miljoen over is. Ook de advocaat van de staat stelt dat er landelijk gezien nog genoeg geld beschikbaar is. Hij verwijt Achmea het geld voor de thuiszorg niet goed te verdelen over de verschillende regio’s waarin de verzekeraar een leidende marktpositie heeft. ‘Achmea trekt zich niets aan van de regels voor de verdeling’, als De Groot. Volgens de raadsman heeft Achmea zelfs geld onttrokken aan de regio’s Drenthe en Flevoland, waar de tekorten volgens de verzekeraar zelf het grootst zijn.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.