Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dure medicatie blijft toegankelijk voor patiënt

Patiënten krijgen nog steeds dure geneesmiddelen volgens de richtlijnen. Medische overwegingen staan voorop bij het bepalen van het behandelbeleid, niet de kosten.
Dure medicatie blijft toegankelijk voor patiënt

De angst van diverse patiëntenverenigingen, sinds de aanpassing van de financieringsregeling van dure medicijnen in 2008, lijkt hiermee ongegrond. De aanpassing van de regeling leidde destijds tot Kamervragen vanwege het vermoeden dat patiënten bepaalde dure geneesmiddelen ten onrechte niet meer voorgeschreven zouden krijgen. Uit dossieronderzoek van EMGO+ en het NIVEL, naar het voorschrijven van geneesmiddelen voor borstkanker en de ziekte van Kahler, blijkt nu dat dure medicijnen worden ingezet volgens de richtlijnen en patiënten niet ten onrechte onthouden.

Slechte conditie
Specifiek is gekeken naar het gebruik van de dure medicijnen Trastuzumab (voor borstkanker) en Bortezomib (voor de ziekte van Kahler) en welke factoren een rol spelen bij de afweging een patiënt wel of niet met deze geneesmiddelen te behandelen. In beide gevallen bleken de medicijnen terecht voorgeschreven te zijn en waren de redenen, zoals slechte conditie van de patiënt bij mammacarcinoom en alternatieve behandelmogelijkheden bij de ziekte van Kahler, legitiem om van behandeling met deze middelen af te zien.

Ziekenhuizen
Het patiëntendossieronderzoek vond plaats bij zeven ziekenhuizen: een universitair medisch centrum, een categoraal ziekenhuis, twee topklinische en drie algemene ziekenhuizen.

Door: redactie Nursing

Abonneren
Altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in je vak: neem nu een abonnement op Nursing.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.