Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dwaalpreventie geeft verzorgende meer tijd

Dankzij Dwaalpreventie van Telezorg, opvolger van dwaaldetectie, hebben dementerenden meer bewegingsvrijheid en verzorgenden minder werkdruk. Het project is aangemeld voor de Spider Award 2012, meldt Zorgvisie.
gesloten

Bij Dwaalpreventie krijgen dementerende ouderen een tag in hun schoenen, kleding of om hun pols of nek wanneer zij niet meer door elke deur heen mogen. Het gaat bijvoorbeeld om het trappenhuis of de uitgang van de zorginstelling. Als zij met deze tag in de buurt komen van een “verboden deur”, dan sluit deze automatisch. Verzorgenden hoeven hierdoor niet elke deur achter zich op slot te doen.

 

Meer vrijheid 

Tegelijkertijd hebben bewoners minder het gevoel dat zij opgesloten zitten. Ze voelen zich hierdoor vrijer, stelt Sjoerd Custers, technisch productmanager bij Telezorg tegen Zorgvisie. ‘En mochten zij toch nog door de deur lopen omdat iemand de deur open houdt of wanneer er toevallig bezoek binnenkomt, dan wordt automatisch dwaaldetectie ingeschakeld en krijgt de zorgverlener alsnog een melding.’

 

Tijdsbesparing verzorgenden 

Verzorgenden hoeven dankzij dwaalpreventie niet constant achter cliënten aan te gaan. Custers: ‘Wanneer een instelling alleen gebruikmaakt van detectie, krijgen de hulpverleners een melding op de handset dat iemand in de buurt is van een deur, ook als die persoon niet door de deur gaat. Van de zorgmedewerkers wordt verwacht dat zij direct in actie komen. Dit kost veel tijd die zij beter kunnen gebruiken voor het leveren van kwalitatieve zorg. Bovendien is het niet prettig voor bewoners als zij constant bij deuren worden weggehaald.’

 

Langer in vertrouwde omgeving 

Een ander voordeel van het systeem is dat dementerende ouderen langer binnen de open afdeling van een zorginstelling kunnen blijven. Door leefcirkels in te stellen, kunnen zij veilig op hun oude plek blijven wonen. Verhuizen is vaak erg ingrijpend en zorgt voor achteruitgang. Dat kan hiermee voorkomen worden. Bij TanteLouise-Vivensis worden leefcirkels al op een succesvolle manier toegepast.

 

Bron: Zorgvisie

 

Lees ook:

  • Weblog verzorgende Conny: Dementie
  • Vraag en Antwoord: In hoeverre heeft de familie de eindverantwoording over demente ouder?
  • Geef je reactie

    Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.