Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘E-health interesseert verpleegkundigen nog te weinig’

Onder verpleegkundigen wordt nog weinig interesse getoond en onderzoek gedaan naar wat e-health te bieden heeft op het gebied van kwaliteitsverbetering en kostenbesparing.
'E-health interesseert verpleegkundigen nog te weinig'
Foto: ANP - Lex van Lieshout

Dat zegt Ulco de Boer, bestuurslid van V&VN platform Verpleegkundige Zorg en Informatietechnologie (VZI) in Nursing januari.

Eerder bleek al uit de jaarlijkse E-health Monitor dat beleidsmakers en bestuurders in de zorg weliswaar hoge verwachtingen hebben van e-health, maar de praktijk op de werkvloer weerbarstig is.

Doelen e-health

In het artikel in Nursing wordt uitgebreid ingegaan op de doelen die minister Schippers (VWS) heeft gesteld op het gebied van e-health. Als het aan haar ligt, wordt de komende tijd flink vaart gemaakt met de digitalisering van de gezondheidszorg in Nederland. Zo moeten ziekenhuizen binnen vijf jaar hun patiënten online inzage geven in hun eigen dossiers, vindt bij 75 procent van de chronisch zieken en kwetsbare ouderen telemonitoring plaats en moet driekwart van de thuiszorgcliënten via het beeldscherm zorg ontvangen.

Haperende wifi

Ondertussen bleek uit de jaarlijkse E-health Monitor dat de veel verpleegkundigen te maken krijgen met nieuwe toepassingen zonder technische ondersteuning en training. Ook lopen nieuwe ontwikkelingen spaak omdat de techniek niet goed werkt. Bijvoorbeeld omdat er (tijdelijk) geen wifi-verbinding is op de werkplek, of omdat systemen niet goed met elkaar communiceren door het ontbreken van technische standaarden. Daardoor zien verpleegkundigen niet altijd de meerwaarde van technologische zorginnovaties omdat het gebruik ervan door de haperende techniek soms meer tijd kost dan oplevert. Ook geeft het merendeel van de verpleegkundigen in de E-health Monitor aan onvoldoende betrokken te worden bij de invoering van nieuwe toepassingen.

Verpleegkundige en techniek: ‘Zorg dat je niet achterblijft’
Wie zijn nou conservatiever als het om technologische ontwikkelingen gaat? Artsen of verpleegkundigen? Lees meer>>>

Neem zelf het voortouw

‘Ik vind dat je best van verpleegkundigen mag verwachten dat ze hierin ook zelf het voortouw nemen,’ reageert Ulco de Boer, bestuurslid van V&VN platform Verpleegkundige Zorg en Informatietechnologie (VZI). ‘Met name van gespecialiseerde verpleegkundigen met een eigen spreekuur of van wijkverpleegkundigen in zelfsturende teams zou je verwachten dat ze onderzoek gaan doen naar wat e-health te bieden heeft op gebied van kwaliteitsverbetering en kostenbesparing. Dat gebeurt nog veel te weinig. Door het organiseren van congressen en symposia proberen we als VZI deze groepen verpleegkundigen hierover te informeren, maar tot nog toe is de belangstelling niet erg groot.’

Te langzaam uitgerold

Toch ziet De Boer de toekomst niet somber in. ‘E-health sluit aan bij de trend van zelfmanagement van patiënten en zal in de toekomst steeds meer toegepast worden. Al steeds vaker zie je diabetesverpleegkundigen online de glucosewaarden van patiënten checken en hartfalenpatiënten thuis hun vitale functies meten en digitaal doorgeven aan de verpleegkundig specialist. Helaas blijven dergelijke initiatieven dikwijls beperkt tot een pilot en worden ze bijna nergens over de gehele organisatie uitgerold. Of veel te langzaam. Daarom is het goed dat Schippers nu zo’n concreet statement maakt.’

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ik herken dat helemaal niet. Ik kom juist heel veel verpleegkundigen tegen die geïnteresseerd zijn in de mogelijkheden die e-Health biedt. Ik was als trainer betrokken bij een pilot waarbij het ging om indiceren van zorg. En daar liepen we met zijn allen aan tegen de genoemde problemen: beperkt netwerk, verschillende systemen die niet op elkaar aansloten. Heel tijdrovend en demotiverend. En dan haken ze af. Mijn insteek is: zorg voor goede, toegankelijke systemen, neem daar de tijd voor. Weet dat het werkt. Dan een groepje enthousiastelingen trainen en de rest volgt vanzelf.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.