7 vragen en antwoorden over het verwisselen van een katheterzak

Onlangs besteedde Nursing in de EBP-rubriek aandacht aan de vraag hoe vaak je een katheterzak in de wijk moet verwisselen. Bijna 16.000 verpleegkundigen lazen het artikel. De info leidde tot nieuwe vragen, die Nursing helpt beantwoorden.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

In januari verscheen op Nursing.nl een Premium-artikel over het vervangen van een katheterzak, geschreven door wijkverpleegkundigen van Thebe.* Uit de reacties bleek dat er veel vragen zijn over dit onderwerp. Docent-onderzoeker Peter Hoegen en verpleegkundig specialist Ellen Martin* geven antwoord.

1. De wijkverpleegkundigen van Thebe concluderen dat de frequentie voor het verwisselen van een urine-opvangzak (met aftapkraantje) wekelijks of elke tien dagen kan zijn. Ze schrijven dat verwisselen niet nodig is als een opvangzak korter dan tien dagen gebruikt wordt. ‘Indicaties om toch (eerder) de opvangzak te verwisselen zijn een zichtbare verontreiniging van de zak, defecten, of het voorschrift
0
11622

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.