Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Een collectieve zorgverzekering: wat zijn de voor- en nadelen?

Nu het einde van het jaar nadert, starten veel huishoudens met het vergelijken van de zorgverzekering. Door over te stappen van verzekeraar profiteren zij van een betere dekking of bijvoorbeeld een lagere premie. Bij het vergelijken van de verzekeringen bij verschillende verzekeraars krijg je vaak al snel de vraag of je voor een collectieve zorgverzekering kiest. Zo’n collectieve zorgverzekering kun je doorgaans via verenigingen afsluiten, via je werkgever en soms ook via de gemeente. Wat zijn de voor- en nadelen van zo’n collectieve zorgverzekering? Is dit type verzekering de overweging waard bij het gebruik van een online vergelijkingstool als Zorgkiezer.nl? In dit artikel proberen we je antwoord te geven op die vragen.

Werking van een collectieve zorgverzekering

Voordat we inzoomen op de voor- en nadelen van een collectieve zorgverzekering, is het allereerst zaak om te bekijken wat zo’n verzekering precies is. In de basis verschilt een collectieve zorgverzekering niet van de basis zorgverzekering die je normaliter, buiten het collectief om, af zou sluiten. Zoals de naam van deze zorgverzekering al enigszins doet vermoeden, sluit je de verzekering als een grotere groep mensen af. Het kan gaan om een groep collega’s die dit via hun werkgever doet, een groep leden van de sportvereniging, enzovoorts.

Voordelen van collectief een zorgverzekering afsluiten

Het voornaamste voordeel van het collectief afsluiten van een zorgverzekering is het feit, dat je profiteert van korting op de premie van je zorgverzekering. Die korting loopt al snel op tot een paar procent. Combineer je een collectieve zorgverzekering met andere collectieve verzekeringen, dan kan dit op jaarbasis een fraaie besparing opleveren. Zeker bij aanvullende pakketten is een collectieve zorgverzekering vaak de beste optie. Een ander voordeel is het feit, dat de dekking van een collectieve zorgverzekering niet afwijkt van de dekking die een zorgverzekering biedt die je normaalgesproken af zou hebben gesloten.

Nadelen van een collectieve zorgverzekering

Dat klinkt positief, maar zitten er ook nadelen aan een collectieve zorgverzekering? In de basis biedt een collectieve zorgverzekering weinig nadelen. Wel is het zo dat de premie van de basis zorgverzekering, zonder aanvullende pakketten, niet per definitie goedkoper is als je deze via een collectief afsluit. Het komt regelmatig voor dat de premie gelijk is aan de premie die je zou hebben betaald, als je de verzekering zelfstandig had afgesloten. Daarbij is het bij een collectief verleidelijk om de verzekering automatisch te laten verlengen aan het eind van het jaar. Dit is een risico, want je vertrouwt hierbij op de afspraken die je werkgever of sportvereniging gemaakt heeft met de verzekeraar. Soms zijn andere verzekeraars inmiddels goedkoper geworden. Overstappen is in dit geval voordeliger.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.