Werking van een collectieve zorgverzekering
Voordat we inzoomen op de voor- en nadelen van een collectieve zorgverzekering, is het allereerst zaak om te bekijken wat zo’n verzekering precies is. In de basis verschilt een collectieve zorgverzekering niet van de basis zorgverzekering die je normaliter, buiten het collectief om, af zou sluiten. Zoals de naam van deze zorgverzekering al enigszins doet vermoeden, sluit je de verzekering als een grotere groep mensen af. Het kan gaan om een groep collega’s die dit via hun werkgever doet, een groep leden van de sportvereniging, enzovoorts.
Voordelen van collectief een zorgverzekering afsluiten
Het voornaamste voordeel van het collectief afsluiten van een zorgverzekering is het feit, dat je profiteert van korting op de premie van je zorgverzekering. Die korting loopt al snel op tot een paar procent. Combineer je een collectieve zorgverzekering met andere collectieve verzekeringen, dan kan dit op jaarbasis een fraaie besparing opleveren. Zeker bij aanvullende pakketten is een collectieve zorgverzekering vaak de beste optie. Een ander voordeel is het feit, dat de dekking van een collectieve zorgverzekering niet afwijkt van de dekking die een zorgverzekering biedt die je normaalgesproken af zou hebben gesloten.
Nadelen van een collectieve zorgverzekering
Dat klinkt positief, maar zitten er ook nadelen aan een collectieve zorgverzekering? In de basis biedt een collectieve zorgverzekering weinig nadelen. Wel is het zo dat de premie van de basis zorgverzekering, zonder aanvullende pakketten, niet per definitie goedkoper is als je deze via een collectief afsluit. Het komt regelmatig voor dat de premie gelijk is aan de premie die je zou hebben betaald, als je de verzekering zelfstandig had afgesloten. Daarbij is het bij een collectief verleidelijk om de verzekering automatisch te laten verlengen aan het eind van het jaar. Dit is een risico, want je vertrouwt hierbij op de afspraken die je werkgever of sportvereniging gemaakt heeft met de verzekeraar. Soms zijn andere verzekeraars inmiddels goedkoper geworden. Overstappen is in dit geval voordeliger.