Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Een derde mbo-verpleegkundigen wil hbo-v doen

Dertig procent van de mbo-opgeleide verpleegkundigen werkzaam in de thuiszorg wil graag de hbo-v doen. Dat blijkt uit onderzoek van het NIVEL in opdracht van ZonMW.
ANP-1000_4662975.jpg
Foto: ANP

Momenteel is er een tekort aan wijkverpleegkundigen. Dit tekort wordt kleiner als meer mbo-opgeleide verpleegkundigen doorstromen naar een hbo-verpleegkunde opleiding, is de gedachte. Daarom deed NIVEL in opdracht van ZonMw onderzoek naar de belangstelling hiervoor onder verpleegkundigen zelf.

Belangstelling voor doorstromen
Uit het onderzoek blijkt dat gemiddeld twintig procent van de mbo-opgeleide verpleegkundigen belangstelling heeft voor een hbo-v opleiding. In de thuiszorg ligt dit percentage met dertig procent hoger dan in andere zorgsectoren (16 procent). Doorstroom van mbo naar hbo kan worden bevorderd als men een vergoeding van de opleidingskosten krijgt en een verkort opleidingstraject mogelijk is, blijkt uit het onderzoek. Daarnaast helpt aandacht voor de combinatie werk-studie-privé, een goede aansluiting van de hbo-v opleiding op wat men al kan en een perspectief op een baan.

Houd voor actuele berichtgeving rond de wijkverpleegkundige nieuwe stijl ons dossier in de gaten: dossier wijkverpleegkundige nieuwe stijl

Onderzoek
Dit rapport is gebaseerd op een literatuuronderzoek en een online vragenlijst onder 922 (respons 52%, n=484) verpleegkundigen uit verschillende zorgsectoren, die deelnemen aan het landelijke NIVEL Panel Verpleging & Verzorging. Deelnemers van het panel zijn werkzaam in de directe cliëntenzorg. Net afgestudeerde verpleegkundigen die nog een werkveld moeten kiezen zitten niet in deze onderzoeksgroep. In de vragenlijst voor het panel zijn vragen gesteld over de aantrekkelijkheid van het werken als wijkverpleegkundige, doorstroom naar een hbo-v opleiding, en de ingeschatte eigen competenties om te werken als wijkverpleegkundige. Aanvullend zijn telefonische interviews gehouden met zes verpleegkundigen over de doorstroom van mbo-v naar hbo-v.

Bron: NIVEL

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.