Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Een kwart van de verpleegkundigen komt rond van salaris, maar houdt geen geld over

Vier op de tien verpleegkundige bezoekers (43%) van nursing.nl kunnen alleen rondkomen dankzij het salaris van hun partner. Daar staat tegenover dat 17% van de verpleegkundigen wel rondkomt, en ook geld overhoudt.
Geld.
Foto: Unsplash.

Dat blijkt uit een poll van Nursing. Bijna een kwart van de stemmers geeft daarin aan wel rond te komen, maar geen geld over te houden. 16% komt niet rond van het salaris.

Verpleegkundigen reageren

Verpleegkundige Mirjen vertelt op nursing.nl dat ze kan rondkomen en geld overhoudt. ‘Maar dit komt omdat ik op mezelf woon in een piepklein appartement van 30m2. Sparen lukt wel, maar zodra de auto weer een reparatie nodig heeft, verdwijnt mijn spaargeld als sneeuw voor de zon. Ik kan de komende jaren geen huis kopen in de huidige huizenmarkt. Ik waardeer het heel erg dat mijn werkgever ons loon met ingang van dit jaar heeft verhoogd, want dat is wel nodig met deze inflatie.’

Zij-instromer in trede 0

Een collega geeft aan dat ze als zij-instromer weinig verdient. ‘Ik ben starter in de zorg op mijn 50-ste en zit in trede 0 van mijn functieschaal. Zonder het salaris van mijn man zouden we het niet redden. Met drie studerende kinderen op kamers… Je wilt ze financieel helpen om hun leven niet met torenhoge schulden te beginnen, maar het wordt steeds moeilijker.’

Uitslag poll: Kun je rondkomen van jouw salaris?

‘Loon groeide niet mee’

Volgens Esther is het leven in verhouding met jaren geleden een stuk duurder geworden. ‘Maar het loon groeide niet mee. Meer werken is geen optie. Nu na drie dagen twee avonden en een ochtend ben ik kapot en moet ik energie opladen om morgen en overmorgen weer een laat-vroeg te draaien. Mijn man en ik hebben deze maand drie dagen gelijk vrij.’

Geen extra geld salarissen zorg

Vorige maand liet minister Helder tijdens het debat over de arbeidsmarkt zorg nog weten dat er deze kabinetsperiode geen extra geld komt voor extra salaris voor verpleegkundigen en andere medewerkers in de zorg.

Volgens Helder is er inmiddels genoeg geld beschikbaar gesteld om de vermeende loonachterstand van de middengroepen in de zorg in te lopen. In een interview met Zorgvisie geeft minister Helder hier meer toelichting op.

Loonachterstand compenseren

Werkgevers en werknemers pleiten al een tijd voor het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden voor middengroepen in de zorg. Zij benadrukken de loonachterstand in vergelijking met andere middengroepen. Het loonverschil ten opzichte van de marktsector is het grootst, maar ook in vergelijking met de publieke sector loopt de zorg achter, schrijven ze.

Verzorgenden en verpleegkundigen

Aanleiding van de Nursing-poll is de enquête van Tijdschrift voor Verzorgenden (TVV), waaruit blijkt dat vier op de tien verzorgenden (41%) last hebben van geldzorgen. Dit zorgt bij 42% van hen voor lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn en slecht slapen.

Hoewel de Nursing poll slechts uit 4 vragen bestaat, valt op dat de situatie onder verpleegkundigen iets minder alarmerend lijkt. Zo geeft 74% van de samenlevende TVV-correspondenten aan dat ze niet kunnen rondkomen zonder het inkomen van hun partner. Bij de Nursing-respondenten is dat 43%.

Bijna de helft van de verzorgenden geeft aan dat zij nét kunnen rondkomen van hun salaris. Onder verpleegkundigen is dat bijna een kwart (24%), dus de helft minder. 17% houdt per maand geld over.

De Nursing poll werd ingevuld door 1.376 verpleegkundigen. Zij zijn benaderd via Instagram en Nursings gratis e-mail nieuwsbrief. De TVV-enquête werd ingevuld door 716 verzorgenden.

 

4 REACTIES

  1. Ik heb de stap van ziekenhuis nar VVT gemaakt en heb daarmee ook een flinke stap gemaakt in salaris. En nu geen nachtdiensten meer! Dus op alle fronten voor mij vooruitgang.
    Collega’s die juist van VVT naar ziekenhuis gaan doen een aderlating qua salaris.
    Dat verschil is er echt wel. Nu houdt ik ook iets over, ik werk dan ook wel 36 uur.

  2. Lees alle reacties
  3. Met dank aan de beroepsverenigingen en vakbhonden voor verpleegkundigen en verzorgenden. Het is al decennia bekend dat de beroepsverenigingen en vakbonden kmet hun Calimero gedrag niets bereikt hebben. Ze kunnen niet eens samenwerken om alleszins redelijke eisen te formuleren, laat staan af te dwingen. Een grote beschamende vertoning.

  4. Het grotendeel van de verpleegkundige die niet in het ziekenhuis werkt houd geen geld over zij verdienen echt minder als de verpleegkundige in het ziekenhuis. En
    dat begrijp ik niet omdat de verantwoordelijkheid zeker niet minder is misschien wel meer.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.