Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Een laaggeletterde collega verzorgende, en dan?

Als je merkt dat je collega laaggeletterd is, dus niet goed kunnen lezen of schrijven, komen deze tips goed van pas.
Een laaggeletterde collega verzorgende

– Stel haar op haar gemak.

– Zeg dat zij niet de enige is.

– Normaliseer het probleem.

– Vraag door: ‘Vind je het moeilijk om het werkbriefje in te vullen?’, ‘Heb je moeite met het lezen van werkinstructies?’. ‘Wat vind je ervan dat je moeite hebt met lezen en schrijven?’, ‘Zou je beter willen kunnen lezen en schrijven?’

– Informeer haar over oplossingen, zoals een training van Stichting Lezen & Schrijven.

– Als je merkt dat je collega dit fijn vindt, kom hier dan in latere gesprekken op terug.

– Help haar eventueel zich aan te melden voor een cursus lezen en schrijven. Voor taalcursussen in de buurt, bel 0800-023 44 44

 

Kijk voor meer info op www.taalwerkt.nl en www.lezenenschrijven.nl. Op www.oefenen.nl kun je online oefenen met lezen en schrijven.

 

3 REACTIES

 1. Tja…onvoorstelbaar…taalfouten is nog daar aan toe…maar niet kunnen rekenen is levensgevaarlijk, terecht zijn de eisen dus aangescherpt!
  (ik ben herintreder in de zorg en volg een particuliere versnelde opleiding VIG, waar nadrukkelijk ervaring wordt gevraagd maar naar de ingangseisen en dus de(on)mogelijkheden van het niveau wordt mijns inziens te weinig gekeken…..
  Heel spijtig…maar een gevolg van het loslaten van de subsidies (en dus de directe niveau-controle via de ROC’s.
  Mijns inziens moeten taal en rekenvaardigheden vooraf gecontroleerd en niet achteraf bijgespijkerd. Dan kun je, je alleen bezighouden in de opleiding met dat wat echt noodzakelijk is voor een VIGer om te kennen en te kunnen.

 2. Lees alle reacties
 3. Ja, dat denk ik. Ik heb de vig net afgerond en een klasgenoot met dyslectie bijvoorbeeld kon het niveau niet aan. Je moet zoveel verslagen en opdrachten zelfstandig maken dat Ik absoluut niet begrijp hoe je de opleiding kunt behalen als je zogenaamd laaggeletterd bent.

 4. Wat ik niet begrijp: een verzorgende heeft een mbo-opleiding van 3 jaar gevolgd, waarin heel veel schriftelijk werk geleverd moet worden. Hoe speelt iemand dat klaar?
  Gaat dit wel over verzorgenden? Of wordt iedereen die in de zorg werkt voor het gemsk verzorgende grnoemd?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.