Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eén op de tien verpleegkundigen wil de wijk in

Eén op de tien verpleegkundigen heeft belangstelling voor een overstap naar de wijkverpleging.
ANP-1000_9987048.jpg
Foto: ANP

Dat blijkt uit onderzoek van het NIVEL in opdracht van ZonMW. Van de verpleegkundigen die nu niet in de thuiszorg werkzaam zijn, zou ongeveer een tiende (11 procent) wel in de thuiszorg willen werken. ‘Omdat veel verpleegkundigen elders werkzaam zijn, is er dus een potentieel aan nieuwe wijkverpleegkundigen,’ aldus het NIVEL. Uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat een groot deel van de mbo-verpleegkundigen een hbo-opleiding zou willen doen.

Tekort wijkverpleegkundigen
Momenteel is er een tekort aan wijkverpleegkundigen. Dit tekort wordt kleiner als hbo-opgeleide verpleegkundigen vaker voor een baan in de wijk zouden kiezen. In opdracht van ZonMw deed het NIVEL daarom onderzoek naar de belangstelling hiervoor onder verpleegkundigen zelf. Door het huidige potentieel aan zij-instromers en doorstromers te benutten kunnen de tekorten aan wijkverpleegkundigen verminderen. De onderzoekers hebben daarom acht aanbevelingen opgesteld om te stimuleren dat verpleegkundigen als wijkverpleegkundigen gaan werken. De veldpartijen zijn nu gezamenlijk aan zet, waarbij aanbevolen wordt ook reeds lopende initiatieven te versterken.

Houd voor actuele berichtgeving rond de wijkverpleegkundige nieuwe stijl ons dossier in de gaten: dossier wijkverpleegkundige nieuwe stijl

Aantrekkelijkheid werken in de thuiszorg
In het onderzoek kwam ook naar voren waaróm werken in de wijkverpleging zo aantrekkelijk lijkt. Zo vindt de meerderheid van de verpleegkundigen die binnen én buiten de thuiszorg werken, de variatie aan cliënten in de thuiszorg aantrekkelijk. Zoals de verschillende leeftijden, ziektebeelden en culturele achtergronden waarmee een verpleegkundige te maken krijgt. Zij waarderen de aandacht voor zelfredzaamheid, gezondheidsbevordering en het signaleren van problemen. In complexe situaties heeft de wijkverpleegkundige de regie. Verpleegkundigen zien ook minder aantrekkelijke kanten aan het werken in de thuiszorg die vooral te maken hebben met arbeidsomstandigheden, zoals de werktijden, salariëring, onregelmatigheid, scholings- en doorgroeimogelijkheden.

Bron: NIVEL  

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.