Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Een student moet wel stage kunnen lopen’

Actiz, de koepel van verpleeg- en verzorgingshuizen, wil harde afspraken maken met zorgorganisaties om genoeg stageplaatsen te kunnen garanderen voor studenten hbo-verpleegkunde.
‘Een student moet wel stage kunnen lopen’
Foto: Wim van Ophem

Dat zegt woordvoerster Bernadette Naber van Actiz in Trouw. Door het grote aantal studenten dat voor de studie verpleegkunde kiest, is er een probleem om voor studenten goede stageplaatsen te vinden. ‘De komende tien jaar verdubbelt het aantal 80-plussers, dus we hebben die verpleegkundigen die zwaardere zorg kunnen leveren dan heel hard nodig’, aldus Naber. ‘Maar gemakkelijk is het niet. Instellingen hebben te maken met enorme bezuinigingen, ze weten zelf nog niet precies hoe de toekomst eruit gaat zien. Dat maakt het organiseren van stageplekken lastig.’

Regionaal verschillend

Behalve met de groei van het aantal studenten, heeft dit ook te maken met krimp in de tweedelijnszorg. Intramurale zorginstellingen sluiten steeds vaker afdelingen, of voegen deze samen. In de eerstelijnszorg, waar wel sprake is van uitbreiding van het aantal arbeidsplaatsen, komen nauwelijks extra stageplaatsen bij, door gebrek aan voldoende praktijkbegeleiders. ‘Maar een student moet natuurlijk wel stage kunnen lopen,’ zegt ook Caroline van Mierlo van het Landelijk Overleg Opleidingen Verpleegkunde (LOOV). In een interview met Nursing liet Van Mierlo eerder al weten druk in overleg te zijn met het werkveld, om te kijken wat wél kan. Opleidingen moeten zich immers houden aan de 2300 uren praktijkvorming die de wet BIG voorschrijft. Volgens Van Mierlo zit het tekort aan stageplaatsen ‘m vooral in de basisfase van de opleidingen, dus voor eerste- en tweedejaars, en dan voornamelijk in de ziekenhuizen en psychiatrie. ‘De thuiszorg gaat iets makkelijker, al is dat regionaal heel verschillend,’ aldus Van Mierlo.

‘Numerus fixus voor verpleegkunde voelt tegenstrijdig’

Wat zei Caroline van Mierlo nog meer over het tekort aan stageplaatsen op de hbo-v en de toename van het aantal studenten? Lees het volledige interview.

3 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. De ‘participatiemaatschappij'(idioot woord) biedt mogelijkheden voor bureaus, ism met gemeenten kan een HBOV als model en in het kader van stages eee uitzendbureau starten onder supervisie van docenten
  En als je dan nog steeds tekorten hebt of als alternatief, stageplaatsen regelen in het buitenland met aanverwante instituten (zie equivalenenlijst ministerie) binnen de EU of verder.
  Zelf je markt creeren, een creatie op maat
  Je kunt zelfs de inschrijving van student aan dergelijke condities binden..
  Niet oubollig doen en bastgeroest redeneren..kansen volop. Juist door de grote belangstelling.

 3. Ik denk dat we even van het idee van een optelsom van alle velden af moeten.
  De HBOV is een generieke beroepsopleiding.
  Het gaat over het beroep, niet over inservicetrainig..nu is het alsof het gaat over een aantal miniservicejes om de inzetbaarheid in elk veld te ‘garanderen’..(…?) en veldoverstijgend te denken (ahum…)
  Velden zij heilig voor menig doecent in de HBOV..zonder optelsom is ene godslastering..
  Maar war gata het over: het beroep. inzetbaar in elk veld van gezondheidszorg..
  De HBOV’s moeten niet de markt gaan invullen, de markt maakt zelf de keuzes uit het aanbod.
  Wie zegt dat je voor functies x y z.in alle velden stage moet hebben gelopen..wellicht is 1 veld ruim voldoende
  Goed, dan praten we over doelen, doelen die middels stage(s) moeten worden behaald. doelen die beroepsgericht, veldoverstijgend zijn.
  (moeten we natuurlijk wel goed helder hebben wat dat beroep dan in houdt en wat er van wordt verwacht..een discussie apart die veel verder gaat dan het profiel..
  Ik meen te mogen stellen dat de preventie in de gezondheidszorgbreed nog slecht benut wordt…dar liggen veel meer mogelijkheden dan u gebruikt worden.
  Huisartsen kunnen hier een rol in spelen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.